Izvoz mlevene paprike šansa za male proizvođače

U prvih sedam meseci ove godine iz Srbije je izvezeno mlevene paprike u vrednosti 2.000.000 evra, dok je u Zapadnobačkom okrugu izvoz na nivou statističke greške, ali s obzirom na kvalitet koji u proizvodnji imaju mali proizvođači, taj potencijal je mnogo veći. 

U okolini Sombora se decenijama gaji industrijska konzumna i začinska paprika, ali industrijske proizvodnje nikada nije bilo, već finalnu proizvodnju mlevene začinske paprike karakterišu mali proizvođači, koji imaju poljoprivredna gazdinstva i robu prodaju sa kućnog praga. Ove godine je proizvođačima zbog kiše i grada smanjen rod, ali ističu da će kvalitet održati, jer upravo mlevena paprika, koja se koristi u svakom domaćisntvu, mnogim jelima daje jedisntven ukus i miris.

Berba začinske paprike u somborskom ataru privodi se kraju. Mali proizvođači, koji robu prodaju sa kućnog praga ističu da su loši vremenski uslovi smanjenjili rod do 50 odsto, a dodatan problem je i manjak radne snage. Ipak, kvalitet u proizvodnji mlevene začinske paprike ne sme izostati, koliki god rod bio.


„Paprika mora biti zdrava, mora se skinuti peteljka, ne sme biti drške da biste dobili čistu papriku. Industrija ne može to da postigne, jer to iziskuje radnu snagu. Sve se mora raditi ručno, jer nema mašine koja će vaditi peteljke ili semena, a u tome je razlika“, kaže Željko Trkulja, proizvođač začinske mlevene paprike iz Kljajićeva.

Mlevena paprika je neizostavna za prirpemanje mnogih jela, paprikaša, čorbi i mesnih prerađevina. Pojedini proizvođači unapredli su proizvodnju plasiranjem soseva od paprika čija je ljutina do 2.000.000 skovila.

„Želeo sam soseve koji imaju svoj začetak na Karibima da prebacim na ovo naše područje. Koliko znam, po proizvodnji sam jedinstven u Zapadnobačkom okrugu po proizvodnji tih fermentisanih soseva. Za sada je interesovanje bilo taman toliko, koliko mogu da proizvedem od ove proizvodnje, a od prošlogodišnje nemam ništa“, dodaje Radenko Peljin, proizvođač ljutih soseseva iz Stapara.

Poslednjih godina sve je više površina pod povrtarskim kulturama, a paprika je najzastupljenija.

„Na području Sombora prisutno je povečanje povrtarskih kultura, a paprika je najzastupljenija. Ovome doprinose i mere Vlade koje podržavaju i podstiču razvoj povrtarstva subvencijama koje se daju za opremanje plastenika, sistema kap po kap, bušenje bunara i drugo“, napominje Olivera Sekulić, savetodavac u PSS Sombor.

Proizvodnja kvalitetne mlevene parike može biti konkurentna na stranom tržištu, ali za to su potrebne veće količine, udruživanje malih proizvođača ili zadrugarstvo, ali i brendiranje somborske paprike.

Izvor: RTV (Vesna Milanović Simičić)

ПретходниAutomobil pokosio ženu na pešačkom prelazu
СледећиU nedelju biciklistička trka ulicama Sombora

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.