Javna prezentacija projekta „Moja zajednica, zelena zajednica“

Moja zajednica, zelena zajednica

U Bačkom Monoštoru je protekle nedelje organizovana prezentacija projekta „Moja zajednica, zelena zajednica“, koga realizuje UG „Podunav“ Bački Monoštor u partnerstvu sa Udruženjem građana „Bodrog“, a u saradnji sa Mesnom zajednicom Bački Monoštor i UG Vikend naselje Dondo.

Cilj prezentacije – sastanka bilo je upoznavanje meštana, sa akcentom na predstavnike udruženja građana, sa novim sistemom upravljanja otpadom na teritoriji Bačkog Monoštora, koji će dodatno unaprediti stanje životne sredine.

Moja zajednica zelena zajednica

Sam projekat ima za cilj da informiše meštane o temi upravljanja otpadom, kao i najznačajnijim međunarodnim dokumentima koje je Srbija potpisala u toj oblasti i Poglavlju 27. Kroz ovaj projekat realizovane su brojne radionice sa decom, akcije uređenja okoline i sakupljanja smeća i uspostavljanje sistema razdvajanja otpada na nivou sela, čemu će poslužiti oprema koja je planirana projektnim aktivnostima. Naime, Monoštorci će u centru sela, pored već postojećih posuda za odlaganje PET ambalaže, stakla, mesta za odlaganje limenki, automobilskih guma, baterija, u nastupajućem periodu imati mogućnost za odlaganje papira, tekstila i elektronskog otpada.

Veoma značajna je i nabavka traktorske drobilice za granje, koja će u velikoj meri da smanji količine otpada koji se često pronalazi na divljim deponijama. Kao jedna od aktivnosti, važno je i praćenje javnih politika vezanih za temu upravljanja otpadom, u sklopu čega je sa donosiocima odluka i predstavnicima Grada Sombora, te javnih komunalnih preduzeća, napravljena detaljna analiza istih.

Na prezentaciji, pored koordinatora projekta, govorila je i Biljana Latić ispred Javnog preduzeća Vojvodinašume, o značaju što većeg uključivanja građana u praćenje javnih politika, kao i upravljanje Specijalnim rezervatom prirode Gornje Podunavalje, te ranije sprovedenim zajedničkim aktivnostima i onim planiranim za naredni period.

Ovaj projekat je deo programa „Snažno zeleno“ koga finansira Evropska unija, a realizuje Beogradska otvorena škola u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije, Inženjerima zaštite životne sredine i Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. Opšti cilj projekta je unapređenje stanja životne sredine i kvaliteta života meštana u lokalnoj zajednici. To podrazumeva smanjenje količina otpada koji završava na divljim deponijama, smanjenje količina komunalnog otpada, čistiju životnu sredinu i prirodu, te dodatna rešenja i mogućnosti za ponovnu upotrebu sekundarnih sirovina.

ПретходниDešavanja na Pedagoškom fakultetu u Somboru
СледећиParking servis Sombor

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.