Jedinstven majstor umetničke fotografije

Ištvan Virag – jedinstven majstor umetničke fotografije!

Somborac, novinar u penziji, Ištvan Virag svoj umetnički izraz donosi fotografijom. Vrtoglavi uspeh u oblasti umetniče fotografije za kratko vreme prikazan je na preko 500 izložbi u 42 zemlje. Izlagao je na svim kontinentima sem Australije i osvojio oko 250 nagrada.

Na nedavno održanoj 59. smotri vojvođanske umetničke fotografije osvojio je prvu nagradu za pojedinačnu fotografiju.


U svetu fotografije Ištvan Virag je prisutan od 2013. godine. Vrtoglavi uspeh započeo je iste godine, kada stiče zvanje foto amatera prve kategorije. Usledile su brojne nagrade svetske asocijacije za umetničku fotografiju FIA, zvanje artista, potom izvanrednog umetnika, te kandidata za majstora fotografije. Karakteriše ga jedinstven i prepoznatljiv umetnički izraz.

„Kažu da ja već ne moram da potpišem moje fotografije, znaju da su moje, to je takođe značajno priznanje od kolega i stručne i laičke javnosti“, Istakao je Virag.

Motivi Viragovih fotografija su razni. Kaže da snima sve što donosi trenutna inspiracija. Njegovi portreti su prepoznatljivi po socijalnoj tematici. Fotografiše aktove, prirodu, a omiljene fotografije su apstraktne, dozvoljavaju slobodu i eksperimente.

„Ja radim moje fotografije za sekundu-dve, dakle, uočim nešto što me na nedokučiv način dodirne i podignem foto aparat i sa jednim pritiskom na dugme fotografija je gotova“, objasnio je umetnik.

U kolekciji Viragovih nagrada, između ostalih su Zlatna medalja FIA i Žizelove nagrade 2017. Posebno značajno smatra priznanje Gradske uprave za promociju imena Sombora i Srbije širom sveta. Fotoumetnik sa zvanjem kandidat majstor umetničke fotografije Foto saveza Srbije i Izvanredni umetnik svetske asocijacije umetničke fotografije spremno očekuje majstorsko zvanje.

Izvor: rtv.rs

ПретходниIzložba slika Ivane Jelić u Somboru
СледећиUmetnički raspust za somborske đake

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.