Još sedam slučajeva koronavirusa u Srbiji, ukupno 72 obolelih

U Srbiji je danas do 18 sati registrovano još sedam novih slučajeva korona virusa, tako da su ukupno zaražene 72 osobe, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Od poslednjeg izveštaja jutros u 8 sati do 18 časova, testirani su uzorci 39 osoba, od kojih je sedam pozitivnih i 32 negativna na novi korona virus.

U kućnoj izolaciji nalaze se tri osobe sa lakšom kliničkom slikom, dok su četiri osobe zadržane na bolničkom lečenju, bez komplikacija, stabilnog opšteg stanja.

Do 18 časova u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirane su ukupno 374 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Na bolničkom lečenju 34 pacijenta, četvoro na respiratorima

Od 65 potvrđenih slučajeva novog korona virusa 34 pacijenta su na bolničkom lečenju, 31 pacijent je na kućnom lečenju, dok su četiri osobe na respiratorima, izjavio je danas ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar.

Od ta četiri pacijenta, tri su u KC Vojvodina i jedan je na Klinici za infektivne bolesti KCS u Beogradu.

Lončar za Prvu televiziju kaže da je takva situacija očekivana, da je Ministarstvo zdravlja uvelo nove telefonske linije, da su uvedena telefonska psihološka savetovališta, ali da će i svi domovi zdravlja imati telefonske linije na koje će građani moći da dobiju informacije i savet svog izabranog lekara.

Lončar kaže da Srbija ima dovoljno testova za Kovid-19, da je juče iz Kine stiglo 1.000 testova i da je od Svetske zdravstvene organizacije stiglo još toliko.

Napominje da su precizno razrađeni algoritmi ko i kada ide na testiranje na novi korona virus.

„Ne ide na testiranje odmah onaj ko je bio u kontaktu sa zaraženim, već on ide u izolaciju. Ako ima simptome onda se javlja lekaru, uzima se uzorak i radi testiranje. Ako je pacijent 15 dana kod kuće i nema tegobe, onda nema razloga da se testira. To je preporuka Svetske zdravstvene organizacije“, rekao je Lončar.

Ministar je naveo da niko ne može da kaže koliko će da traje aktuelna situacija, ali da bi u slučaju da se svi pridržavaju mera i da se svi izolujemo moglo da traje šest nedelja.

„Od nas zavisi kakav će rezultat biti. Niko ne može da nam bude kriv ako nismo odgovorni“, rekao je Lončar.

Upitan o tome da premijerka Ana Brnabić nije isključila uvođenje najtežih mera u sprečavanju širenja korona virusa, Lončar je rekao da on to ne bi nazvao najtežim, nego najboljim merama za spasavanje života.

Upozorio je da svaki odlazak u kafić, tržni centar ili neki drugi zatvoreni prostor znači veliku mogućnost zaraze korona virus i da se završi na respiratoru.

„Podržavam najbolje mere koje će spasiti živote“, kaže Lončar i poziva građane na jedinstvo i da jedni drugima pomognemo.

Upitan za odlaganje operacija u zdravstvenim ustanovama, Lončar je rekao da se primaju samo hitni slučajevi, pacijenti koji su životno ugroženi, a da se odlažu sve operacije koje mogu da čekaju.

Lončar je naglasio da je ta mera uvedena kako bi se sprečilo širenje virusa, jer od kuće do bolnice postoji veća verovatnoća da se pacijent zarazi.

„U ovom momentu najvažnije je da sačuvamo ljudske živote. Vidite šta se dešava u Italiji, Španiji“, rekao je Lončar i apelovao na građane da slušaju preporuke lekara i da slušaju njihove savete.

Trenutno pacijenti zaraženi novim korona virusom zbrinjavaju se četiri infektivne klinike, a da je predviđeno kada se ti kapaciteti popune još 2.000 kreveta u KBC Dragiša Mišović, KBC Zemun, Plućno odeljenje u Novom Sadu, ORL ili bivša hirurgija u Nišu.

„Proširili samo kapacitete po celoj Srbiji, a to znači da smo odredili još 5.000 mesta za pacijente ako se virus bude širio i da pacijenti moraju da budu u bolnici“, naveo je ministar.

Navodi da ima dovoljno zaštitne opremu za zdravstvene radnike – maski, rukavica.

Đorđević: Nema zaraženih u ustanovama socijalne zaštite

U Gerontološkim centrima i ustanovama za smeštaj korisnika socijalne zaštite na teritoriji cele Srbije, koja su u nadležnosti Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, nema obolelih od korona virusa, rekao je ministar Zoran Đorđević.

On kaže da se snabdevanje svim potrebnim namirnicama i lekovima obavlja redovno i dodaje da su poštovane sve propisane mere, u skladu sa upućenom instrukcijom u vezi sa postupanjem radi zaštite od korona virusa, saopštilo je ministarstvo.

Đorđević je kazao i da će sajt Ministarstva obaveštavati o svim aktuelnostima u vezi situacije sa koronavirusom.

Niš: Četvoro na lečenju, dvoje pacijenata otpušteno
Na Klinici za infektivne bolesti KC Niš trenutno se leči četvoro pacijenata kod kojih je potvrđeno da su oboleli od koronavirusa.
Dva pacijenta su juče otpuštena sa Klinike za infektivne bolesti KC Niš i smeštena u kućnu izolaciju.
To je učinjeno nakon konsultovanja infektologa sa dežurnim epidemiologom IZJZ i uz saglasnost pacijenata, jer oni nisu imali simptome i u dobrom su opštem stanju.
Sve je učinjeno uz poštovanje procedura i algoritama SZO, objavljeno je na sajtuKC Niš.
Pacijent koji je primljen 10. marta ima umerene simptome prouzrokovane virusom, u stabilnom je stanju i preduzimaju se sve neophodne mere lečenja.
Ostali pacijenti koji su hospitalizovani uglavnom ne pokazuju simptome, ali sui oni pod 24-časovnim monitoringom infektologa niškog KC, kako predviđaju mere SZO.

Izvor: Tanjug

PrethodniGrađani shvataju ozbiljnost vanredne situacije koja se odražava i na privredu u Zapadnobačkom okrugu
SledećiNaredbe i preporuke Štaba za vanredne situacije grada Sombora

OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.