JUBILARNE H SOMBORSKE MUZIČKE SVEČANOSTI

somus

Од 29. септембра до 2. октобра,Сомборске музичке свечаности – СОМУС у свом јубиларном издању окупља уметнике, верне пријатеље фестивала који су га доносећи и делећи љубав, енергију и музику великим делом изградили онаквим каквим га данас препознајемо, а препознат је и у региону као значајан фестивал класичне музике. Овогодишњи СОМУС својој публици доноси солистичке реситале и концерте камерних ансамбала великих уметника, као и концерт оркестра младих суграђана, ученика музичке школе „Петар Коњовић” из Сомбора. 

Давне 1961. године, Душан Трбојевић, пијаниста и педагог и Драгослав Митровић, директор Музичке школе „Петар Коњовић” у Сомбору су основали Сомборске музичке вечери као најстарији фестивал класичне музике у Србији. 50 година од тада, на темељима старог фестивала, инспирисан традицијом и духом овог фестивала, рађа се нови фестивал, СОМУС – Сомборске музичке свечаности, фестивал класичне музике, али и нових музичких тенденција. Имена уметника који наступају ове године довољно говоре о нивоу и важности фестивала: Александар Маџар, Адриан Брендл, Бојан Зулфикарпашић, Мате Бекавац, Маиред Хики, Пер Рундберг, ФБ банда, Лаура Леваи Аксин, Зоран Крајишник, Соња Шарић, Страхиња Ђокић, као и млади музичари окупљени у оркестру МШ „Петар Коњовић“, који предводи Мина Бошњак, и солисте Соњу Шарић и пијанисту Михајла Зурковића. Сви програми СОМУС-а се одржавају у Свечаној сали Градске куће. Фестивал организује Културни центар „Лаза Костић“ Сомбор, уз подршку Града Сомбора, Министарства културе и информисања Републике Србије, Покрајинске Владе и C. Bechstein центра.

„На наш први велики јублеј, подсетила бих публику и сараднике да је фестивал добитник награде „Музика класика“ за 2017. годину у категорији Музички фестивал од регионалног значаја. Управо из тог разлога, наша заједничка обавеза је да константно унапређујемо СОМУС. У ових десет година искристалисао се циљ Фестивала, а то је, поред промоције класичне музике, децентрализација, као и едукација публике за врхунске музичке садржаје. Наша визија се огледа у томе да понудимо озбиљну музику што ширем аудиторијуму. Учешћем великог броја респектабилних уметника из земље и света, који су постали и пријатељи фестивала, и који кроз свој јединствени израз нуде сомборској публици нове интерпретације класичне музике, ту мисију смо испунили. Публика континуирано прати наш рад, а она је, на концу, најрелевантнији фактор са којим Сомборске музичке свечаности добијају свој пун смисао и сјај“, речи су Весне Шашић, диркторице КЦ „Лаза Костић“ Сомбор.

„У овом јубиларном издању не можемо  да се не подсетимо славног историјата одржавања фестивала класичне музике у Сомбору. Просветитељство и приближавање класичне музике публици били су циљеви Сомборских музичких вечери. Та разноврсност прилаза класичној музици и ауторитет Душана Трбојевића чинили су да је Сомбор тих година постајао центар музичког збивања у три региона: Србији, Хрватској и Мађарској.“ Инспирисан просветитељским карактером првог фестивала класичне музике у бившој Југославији Михајло Зурковић, пијаниста и дугогодишњи уметнички директор Фестивала, покреће иницијативу за оснивањем новог фестивала класичне музике СОМУС – Сомборске музичке свечаности. 

„Са пет концертних вечери, први СОМУС обједињује различите музичке жанрове и концертне праксе у контексту савремених фестивалских токова. У својих првих десет година СОМУС помера границе са локалног ка регионалном и интернационалном и на различитим сценама у Сомбору окупља уметнике попут: Немање Радуловића, Стефана Миленковића, Александра Маџара, Рите Кинке, Мате Бекавца, Ирене Графенауер, Вилијама Хагена, Давид Кастро-Балбија, Маиред Хики, Сантиага Канон-Валенсије, Ивана Каризне, Симона Трпческог, Катарине Јовановић, Дејана Синадиновића, Љубише Јовановића, Кемала Гекића, Едина Карамазова, Лидије и Сање Бизјак, Ратимира Мартиновића, Огњена Поповића, квартета Београдске филхармоније, оркестара Филхармоније „Борислав Пашћан”, „Camerata Academica” из Новог Сада, симфонијског оркестра Академије уметности из Новог Сада, хорова „Collegium Musicum”, „Орфелин”, АКУД „Лола”, Viva vox или „Декор” из Љубљане. 

Поред великих имена, СОМУС оснива и нове циклусе који следе идеју просветитељства Душана Трбојевића: циклус за најмлађе „Дечија посла”, „Carte blanchе” за наше најзначајније живе композиторе и вечери посвећене уметницима из области музичког стваралаштва блиског класичној музици као што су џез или ауторска музика. У тим циклусима Сомбор је угостио уметнике као што су: Исидора Жебељан, Ивана Стефановић, Дејан Деспић, Александра Вребалов, Бојан Зулфикарпашић, Васил Хаџиманов, Жулијен Луро, Краљ Чачка, незаборавно вече севдаха у „аранжману” Мате Бекавца…, а за децу су изведена и заједно са њима припремљена дела Карневал животиња, Пећа и вук, Дебисијева Кутија за играчке, Пуланков Бабар са нараторима Зијахом Соколовићем, Марком Марковићем, Браниславом Јерковићем, Милицом Јанески… Поред редовног програма, СОМУС организује и мајсторске курсеве клавира најпре Јокут Михаиловић, а затим и курс истакнутог педагога Жака Рувијеа. Поред извођења великих дела репертоара класичне музике, СОМУС се бави и откривањем или промоцијом новије музике својој публици.

Заједно смо са нашим колегама и пријатељима померали границе класичне музике. Имајући поверења у њихов избор дали смо им одрешене руке да за јубиларно издање конципирају програме својих концерата“ речи су Михајла Зурковића.

У четвртак, 29. септембра у 20 часова, овогодишњи фестивал, концертом под називом „Сусретања“, отвориће један од највернијих пријатеља фестивала, пијаниста Александар Маџар, заједно са виолончелистом Адрианом Брендлом из славне британске музичке породице. Поред Дебисија, Шумана, Бетовена и Шопена, публика ће моћи да чује и ренесансног композитора Вилјама Берда.

Исте вечери од 22 ч, у оквиру програма Афтер парти – Џез на Сомус-у, наступа Бојан Зулфикарпашић, српско-француски џез пијаниста, познат као Бојан З, кога није потребно посебно представљати. Након два незаборавна концерта на СОМУС-у, првог са француским џез саксофонистом Жилијеном Луроом, а затим и са пијанистом Василом Хаџимановим, Бојан З долази у Сомбор по трећи пут у комбинацији акустике и електронике.

Поред већ познатих гостију фестивала, кларинетисте Мате Бекавца (Словенија), виолинисткиње Маиред Хики (Ирска) и пијанисте Пера Рундберга (Шведска), наступиће камерни оркестар провокативног назива ФБ банда” састављен од најеминентнијих музичара словеначких оркестара. Први концерт овог ансамбла на овогодишњем фестивалу програмски је оријентисан ка композитору В. А. Моцарту, његовим савременицима, као и модерним композиторима која су своја дела компоновали инспирисани стваралаштвом великог композитора, између осталих и нашег Академика Ивана Јевтића, па концерт носи назив „Моцарт данас“. „ФБ банда је група младих музичара, који уз рутински рад у матичним оркестрима ипак желе другачији контакт са музиком у коме нема синдиката и административних правила која гуше искрено и предано бављење музиком. Једини циљ им је: учити и давати, бити у међусобном контакту и музиком дирнути публику – са таквим односом интерпретирати класичну музику из другог угла, без уобичајене патине, такозване озбиљне музике. Проветрено са осмехом и сузама на лицу…“, речи су Мате Бекавца. Они наступају друге вечери, у петак 30. септембра у 20 часова.

Од својих почетака, СОМУС успешно сарађује са Академијом уметности у Новом Саду, ангажујући њене студенте и професоре, што у вечерњим концертним терминима, што у програмима за најмлађе. Редовни професори Академије уметности у Новом Саду, флаутисткиња Лаура Леваи Аксин и гитариста Зоран Крајишник, кроз дугу сарадњу у необичном дуу, представиће се делима великих имена класичне музике, попут Баха, Шуберта, Љобета, Пјацоле, Бартока, у обрадама за флауту и гитару, у програму под називом „Камерна посластица“, коју ће извести у суботу 1. октобра у 17 часова.

У наставку дана од 20 часова публика ће имати прилике да чује концерт под називом „Агонија данашњице“ у оквиру програма Carte blanche” Мате БекавцаФБ банда и Мате Бекавац, најављују: „Музика носи у себи могућност тумачења без речи. Програм „Carte blanche” је тихи коментар догађања у данашњем друштву. Катастрофе, ратови и похлепа воде ка патњи, губицима и резигнацији духа. У музици можемо пронаћи утеху, наду и мелем за душевне ране – од давнина све до данас, кроз векове“.

Последњег дана фестивала, у недељу 2. октобра у 11 часова, као наставак вишегодишње интензивне сарадње са професорима и ученицима музичке школе „Петар Коњовић” у Сомбору, а са жељом да се пружи шанса младима, оркестар музичке школе ће добити прилику да наступи на фестивалу, подели сцену са врхунским професионалним музичарима и буде део Сомусовог јубилеја. Оркестром диригује Мина Бошњак, а као солисти поред ученика и професора школе наступиће пијаниста Михајло Зурковић и Соња Шарић, сопран. Програм „Степеницама ка звездама“ пратиће музика Л.ван Бетовена, Ј. Брамса, Ж.Маснеа, Г.Касада, В. Белинија, Ф.Шопена и А.Пјацоле.

Истог дана у 20 часова се свечано затвара фестивал концертом „Немачка лирика“, на ком ће наступити сопран Соња Шарић и пијаниста Страхиња Ђокић. Добитница прве награде и специјалне награде публике на престижном конкурсу Ева Мартон у Будимпешти 2021. године, сомборка Соња Шарић је посебан гост СОМУС-а. Након седам година, Соња Шарић поново наступа на фестивалу. Након завршених студија на Универзитету за музику и сценске уметности у Манхајму, интензивно изучавајући немачки лид, Соња ће сомборској публици, уз клавирску сарадњу Страхиње Ђокића, извести циклусе соло песама Ф. Листа, Р. Штрауса и Г. Малера.
Карте за Фестивал се могу купити радним данима и суботом у термину од 10 до 13 часова на благајни Културног центра „Лаза Костић” Сомбор, Венац Радомира Путника 2, а на дан концерта на улазу у Свечану салу Градске куће Сомбор, сат времена пре почетка концерта.

ПретходниTeretni voz ispao iz šina
СледећиU Somboru uhapšen muškarac zbog nedozvoljenog skladištenja goriva

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.