Kakav hobi braće iz Sombora – proizvode bube!

Dva brata iz Sombora se bavi proizvodnjom buba, koje su hrana za guštere. Kažu da je to redak, ali ipak isplativ hobi.

Gvajanska bubašvaba ili tropska bubašvaba sa područja Južne Amerike, Tenjebrije ili brašneni crvi, Turske bubašvabe sve su to bube koje proizvode Damir i Davor Demonja iz Sombora.

Bube su hrana za guštere, vodozemce, kornjače, pauke, škorpije, a kao veliki ljubitelji ovih, drugačijih, ljubimaca Damir i Davor su odlučili da prave i hranu za njih.

„Gajim bube , a mislim da je glavni krivac ovaj gušter, jer smo imali malo problema da nabavimo hranu za njega. Nije se lako mogla naći hrana, jer nema svako dovoljnu količinu da proda“, ispričao je Damir Demonja.

Damir i Davor trenutno imaju 3 miliona buba, a plan im je da se prošire na 20 do 30 miliona jedinki.

Davor kaže da izmeta kod buba nema previše, a da je ipak vrlo kvalitetan, jer se može koristiti kao organsko đubrivo.

„Došao sam na ideju da vidim kako bi bilo kada bih gajio biljke u izmetu od insekata. To se pokazalo kao jako dobro. Godinu dana sam ispitivao razne odnose , jer imam i kalifornijske gliste ,pa sam to sve nekako spojio i pokazalo se da je biljka 40-60 posto jača nego kada raste u običnom zemljištu“, ispričao je Davor.

U Srbiji bube kupuju najviše teraristi, dok se u svetu koriste i u ishrani. Protein od insekata vrlo je vredan, pa oni hrabriji mogu i da probaju Davorov i Damirov specijalitet- brašnene crve pečene u maslinovom ulju.

Izvor: rtv.rs

ПретходниDobar rod povrtarskih kultura na severu Bačke
СледећиBesplatan Photoshop

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.