Какав хоби браће из Сомбора – производе бубе!


Два брата из Сомбора се бави производњом буба, које су храна за гуштере. Кажу да је то редак, али ипак исплатив хоби.

Гвајанска бубашваба или тропска бубашваба са подручја Јужне Америке, Тењебрије или брашнени црви, Турске бубашвабе све су то бубе које производе Дамир и Давор Демоња из Сомбора.

Бубе су храна за гуштере, водоземце, корњаче, пауке, шкорпије, а као велики љубитељи ових, другачијих, љубимаца Дамир и Давор су одлучили да праве и храну за њих.

“Гајим бубе , а мислим да је главни кривац овај гуштер, јер смо имали мало проблема да набавимо храну за њега. Није се лако могла наћи храна, јер нема свако довољну количину да прода”, испричао је Дамир Демоња.

Дамир и Давор тренутно имају 3 милиона буба, а план им је да се прошире на 20 до 30 милиона јединки.

Давор каже да измета код буба нема превише, а да је ипак врло квалитетан, јер се може користити као органско ђубриво.

“Дошао сам на идеју да видим како би било када бих гајио биљке у измету од инсеката. То се показало као јако добро. Годину дана сам испитивао разне односе , јер имам и калифорнијске глисте ,па сам то све некако спојио и показало се да је биљка 40-60 посто јача него када расте у обичном земљишту”, испричао је Давор.

У Србији бубе купују највише тераристи, док се у свету користе и у исхрани. Протеин од инсеката врло је вредан, па они храбрији могу и да пробају Даворов и Дамиров специјалитет- брашнене црве печене у маслиновом уљу.

Извор: ртв.рс


ПретходниДобар род повртарских култура на северу Бачке
СледећиБесплатан Пхотосхоп

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.