Kako da izaberete dobru agenciju za selidbe?

kutija-agencija-za-selidbe-muškarac

Selidba je jedno od stresnijih iskustava kroz koje svi prolazimo bar jednom u životu. Pored svih obaveza i izazova sa kojima se suočavamo, ceo proces može postati još zahtevniji ako napravimo pogrešan izbor agencije za selidbe. 

Jednostavno preseljenje bez stresa, polomljenih ili izgubljenih stvari je i te kako moguće, ako ne prepustite slučaju ili nepouzdanoj agenciji ceo postupak. Postoje izvesni koraci koje možete preduzeti da osigurate sigurnu selidbu u drugi stan ili grad. Ako se pitate kako da odaberete renomiranu agenciju za transport i selidbe, imamo nekoliko korisnih saveta. Pročitajte.

Odredite koj tip agencije vam treba

Svaka kompanija za selidbe ima svoju specijalnost. Neke agencije su specijalizovane za međunardone selidbe, neke se fokusiraju na konkretan grad ili regiju, primera radi, selidbe Beograd ili transport u Vojvodini. Takođe postoje agencije koje su specijalizovane za pomeranje i selidbu teških i delikatnih predmeta poput sefova ili klavira.


Prema tome, prva stvar koju treba da uradite jeste da procenite kolikog je obima vaša selidba. Za početak postavite sebi nekoliko pitanja, a potom i agenciji za selidbe koju biste angažovali:

Da li je moja selidba u istom gradu ili se selim na drugi kraj zemlje? Da li će mi biti potrebna međunarodna kompanija za selidbe? Da li bi lokalna agencija mogla da završi posao?

Da li postoje neki predmeti za koje je potrebna posebna oprema ili veština za premeštanje i transport (klavir, hidromasažna kada, sto za bilijar i slično)? Da li su mi potrebne još neke usluge poput pakovanja, uklanjanja smeća ili čišćenja? Hoću li biti mirniji ako se opredelim za selidbu tipa “ključ u ruke”?

Kada pronađete odgovore na ova pitanja, onda se raspitajte kod nekoliko prevoznika i agencija za selidbe za ponudu i cene usluga.

Pronađite  i proverite potencijalne agencije za selidbe 

Jednostavna Gugl pretraga može izgledati kao idealan način da odaberete dobru kompaniju za selidbe. Međutim, važno je da u toku pretrage pokušate da budete što sistematičniji. Tako ćete moći da uporedite različite agencije i izaberete onu koja vam najviše odgovara.

Izdvojite malo vremena da za svaku firmu koja vam se učini vrednom angažovanja zabeležite koliko dugo posluje, kakve sve usluge nudi, ima li osiguranje. Možda će vam novije firme dati jeftiniju ponudu, ali sa druge strane agencije sa dugogodišnjim iskustvom su verovatno pouzdanije. Takođe, obavezno treba proveriti na web sajtu kompanije da li ima informacije o licenci i osiguranju, kao i sertifikate koji su vredni pomena.

Pročitajte onlajn recenzije za pet najboljih agencija

Pored zvaničnih podataka na web stranici obavezno pregledajte i recenzije prethodnih korisnika na Guglu. Kritike i ocene koje su određenoj agenciji dali klijenti su dragocene informacije. Ne birajte firmu za selidbe bez ovog koraka. Suzite izbor na pet agencija koje imaju najbolje ocene, oslanjajući se na Gugl i Fejsbuk. Uvek postoji veća šansa da na negativnu kritiku pronađete na Guglu nego na zvaničnom sajtu agencije, a svaki komentar je vredan razmatranja.

Zahtevajte procenu selidbe

Većina agencija za transport nudi besplatnu procenu selidbe, pa svakako iskoristite tu opciju. Kada pronađete pet kompanija čije su onlajn recenzije zadovoljavajuće, zahtevajte prcenu bar od tri. Veoma je važno da to ne bude preko telefona ili e-mejla, već lično. Samo uz uvid u veličinu stana, stvari i nameštaja je moguće precizno proceniti selidbu.Tokom procene, zatražite dokaz o licenci i osiguranju.

Postoje neki signali na koje treba obratiti pažnju tokom faze procene da biste se zaštitili od evenutalnih prevara ili nepouzdanih agencija. Isključite iz svog izbora svaku agenciju koja ima izuzetno niske cene, odnosno cenu koja je znatno niža od ostalih. Premda ova ponuda deluje privlačno, može biti i znak da tim za selidbu ne razume obim projekta ili da ste u kontaktu sa mogućim prevarantima. 

Pametnije je da pregledate cenovnike nekoliko agencija i utvrdite kolike su prosečne cene (primera radi, ako se selite u prestonicu ukucate u pretraživaču selidbe Beograd cene). 

Jedan od alarma za uzbunu je i veliki depozit. Pouzdana agencija za selidbe ne bi trebalo da zahteva više od 20% novca unapred.

Neprofesionalno i neprihvatljivo ponašanje kao što je kašnjenje na procenu pokazuju da treba da budete oprezni sa tom kompanijom. Obavezno proverite adresu i radije poklonite poverenje agenciji koja je registrovana na komercijalnoj adresi.

Verujte svom iskustvu i izaberite svoj favorit

Razmotrite dobro koji su vam faktori važni, kakve su vaše potrebe i kolikim budžetom raspolažete. Detaljno iščitajte recenzije na internetu, ako imate i tu mogućnost – raspitajte se za mišljenje kod prijatelja koji su koristili usluge određene agencije. Na kraju, verujte svom iskustvu i instinktu i opredelite se za onu firmu koja vam se najviše dopada.

Napravite ugovor pre selidbe

Pre selidbe obavezno učvrstite sve uslove i odredite ih pismenim ugovorom. Dogovorite se oko detalja kao što je način plaćanja, da li je cena fiksna ili ne, kako će se rešavati eventualna oštećenja ili problemi poput izgubljenih stvari.

U okviru ovog koraka proverite i polisu osiguranja – šta pokriva, u kom iznosu nadoknađuje štetu i slično? Izaberite osiguranje koje vam odgovara i platite više za dodatnu zaštitu ako posedujete veoma vredne predmete.

Ukoliko sledite ove korake povećavate šanse da pronađete pouzdanu i profesionalnu agenciju za selidbe i tako se preselite bez nervoze i problema.

ПретходниNa graničnim prelazima se čeka satima
СледећиOd srede kreću pravi ledeni dani u Srbiji

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.