Kako da izaberete idealan dizajn kuhinje za vaš dom?

kuhinja-bela-dizajn
Pixabay.com

Već duže vreme želite da napravite neku promenu u vašem životnom prostoru? Mnogi u ovom poduhvatu kreću od uređenja kuhinje, što nas ne iznenađuje, s obzirom da je to prostorija koja čini centralni deo svakog doma i mesto okupljanja porodice. 

Ako ste i vi odlučili da krenete baš od kuhinje, možda je sada pravo vreme za to. Da bismo pomogli da napravite dobar izbor, sastavili smo kratak pregled najpopularnijih stilova kada je u pitanju uređenje kuhinje. Hajde zajedno da prođemo kroz neke od njih.   

Razmislite najpre o kuhinjskim uređajima

Mogućnosti da kuhinjski prostor učinite boljim su neograničene. Međutim, pre nego što izaberete kuhinjske elemente, neophodno je da obratite pažnju na uređaje koji će olakšati vaš svakodnevni život. Uobičajeno je da ljudi ostavljaju odabir kućnih aparata za poslednji trenutak tokom pravljenja planova za preuređivanje kuhinje što može dovesti do neočekivanih i većih troškova, zbog čega će se na kraju možda odlučiti za proizvode nižeg kvaliteta.


Bilo da želite kuhinju tradicionalnog ili modernog izgleda, odgovarajući aparati mogu znatno poboljšati celokupan izgled prostorije. Najviše pažnje posvećujemo odabiru većih kuhinjskih aparata – šporeta i frižidera. 

U poslednje vreme primećuje se veća potražnja za ugradnim frižiderima, a na svu sreću, ponuda je sve bolja, pa ćete moći da birate uređaje najpoznatijih brendova. Bilo da su vaš izbor Candy frižideri, Gorenje, Bosch ili neka druga robna marka, lako ćete pronaći model koji se savršeno uklapa uz svaki kuhinjski dizajn.

Moderan tip kuhinje 

Moderne kuhinje su jednostavne i elegantne. Mnogi ih povezuju sa minimalističkim, skandinavskim stilom koji je poslednjih godina u trendu. 

Kod kuhinja modernog dizajna uobičajeno je videti materijale kao što su  plastika, nerđajući čelik, laminat, staklo i beton. Zahvaljujući upotrebi reflektujućih materijala u kuhinjama ovog tipa ima dosta svetla. Preovlađuju bele, crne i sive monohromatske nijanse, ali nije retko da se upotpune detaljima jarkih boja. Podovi i pločice u modernim kuhinjama obično prate izgled nameštaja pa se pridržavaju čistih linija i jednostavnih prepoznatljivih geometrijskih oblika. Dekoracija prostorije je svedena na minimum, dok je osvetljenje postavljeno ispod visećih elemenata kako bi bilo diskretno. 

U ovim kuhinjama nikada nećete naći male kućne aparate na radnoj površini jer, ipak, za razliku od industrijskih i tradicionalnih, ovde važi princip ‘‘manje je više’’. 

Tradicionalne kuhinje 

Iako tradicionalan stil ima tendenciju da bude formalan, krajnji cilj je stvaranje osećaja udobnosti, topline i dobrodošlice. Uprkos popularizaciji prethodnog stila, tradicionalne kuhinje nisu izašle iz mode, pa se danas često unapređuju dodavanjem modernih elemenata. 

Osim dekorativnih detalja na nogarima i ivicama, koji čine ključnu karakteristiku ovog stila, na viseće kuhinjske elemente dodaju se vrata od stakla, pa sve ono što je skladišteno unutra postaje aksesoar. Najčešći materijal za ove kuhinje je puno drvo, uglavnom tamnijih boja poput trešnje ili oraha. 

Zbog težnje za kontrastom ljubitelji klasičnog stila biraju zidove svetlijih tonova koji se perfektno uklapaju uz radnu površinu od mermera. Dodavanjem ručica sa raznim ukrasnim elementima doprinećete da kuhinja dobije vanvremenski izgled. 

Ono što većina nas voli kod klasičnih, tradicionalnih kuhinja je to što se mogu prilagoditi svemu. Ukoliko pak pratite trendove, dodavanjem drugih elemanata poput barskih stolica industrijskog ili modernog stila, kuhinja dobija novi, sveži izgled u kome će uživati cela porodica. 

Industrijski izgled kuhinje

Budući da industrijski stil inspiraciju uzima u prostranim skladištima, logično je da je otvoreni prostor njegova glavna komponenta. Jedna od očiglednih osobina industrijske kuhinje jesu grub dizajn, goli zidovi od opeke, izložene cevi i grede. 

Prednost ovog stila je činjenica da se stari predmeti mogu transformisati i restaurirati u nešto novo stvarajući nostalgičnu atmosferu. Pločice na zidovima zamenjuje cigla, neretko u svojoj prirodnoj boji te zbog svog ‘’nedovršenog’’ izgleda predstavlja unikat. Jedinstvenom vizuelnom efektu doprinosi i kombinacija polica zatvorenog i otvorenog tipa sa izloženim posuđem, dok su kuhinjski elementi rustični, zemljanih i neutralnih tonova. 

Rasveta je jednostavna u vidu visilica, najčešće samo sa sijalicama. U ovakvom enterijeru detalji su presudni pa se najčešće sreću velike metalne ručice tamnih boja koje imaju benefite u funkcionalnom i estetskom smislu. Kuhinjski uređaji koji odgovaraju industrijskom dizajnu su moderni i praktični i od renomiranih proizvođača – electrolux ugradne ploče, bosch pametni frižideri  i drugi aparati poznatih brendova sa inovativnim funkcijama čine ovakve kuhinje mestom idealnim za ljubitelje kuvanja.  

Baš iz ovog  razloga, poslednjih par godina industrijski enterijer bio je najzastupljeniji u ugostiteljskim objektima. Međutim, on polako osvaja i naše domove, pre svega zbog lakog održavanja kuhinjskih površina.  

Umesto zaključka

Dok određujete stil kuhinje, uzmite u obzir lične preferencije, kao i arhitektonski stil vašeg doma. Ukoliko imate manju kuhinju, naša preporuka je da izaberete nameštaj svetlijih boja sa staklenim elementima kako bi vizuelno učinili prostor većim. 
Budući da je kuhinja najkorišćenija prostorija u svakoj kući neophodno je da to bude mesto koje će kuvanje i boravak u njemu da pretvoriti u zabavu i zadovoljstvo. Ako niste spremni za radikalne promene, dodavanjem sitnica, kao što su biljke, slike na zidovima ili novo osvetljenje, možete vidno i lako da oplemenite prostor bez velike investicije. U slučaju da ste neodlučni, eksperimentišite i izađite iz zone komfora kombinovanjem sva tri stila i na taj način dajte lični pečat svom novom prostoru.

ПретходниSelo Riđica posle 12 godina obnovilo rad dobrovoljnog vatrogasnog društva
СледећиObavezan vojni rok – rešenje za vojnu neutralnost Srbije

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.