Kako da se snađete na aerodromu?

covek-putnici-aerodrom-raspored-letova

Aerodrom može biti pomalo zbunjujuće mesto, posebno za ljude koji putuju avionom po prvi put.

Međutim, ako se unapred informišete, čitavo iskustvo ukrcavanja na let proći će mnogo lakše i prijatnije. Posebno je važno da saznate kako će ceo proces izgledati i koliko će trajati, kako biste mogli da uštedite vreme i izbegnete nepotrebno čekanje do kog često dolazi.

U ovom tekstu ćemo pokriti najvažnije stavke koje treba da znate da biste efikasno snalazili na aerodromu.

Planiranje dolaska na aerodrom

Verovatno vam se prvo nameće pitanje dolaska do aerodroma. Svaka opcija ima svoje prednosti i nedostatke, tako da je važno uporediti ih pre nego što donesete odluku. Samostalni dolazak kolima je najzgodnija varijanta, ali u tom slučaju osigurajte parking mesto rezervacijom kako biste uštedeli vreme i lako preuzeli svoj automobil pri povratku. 

Vožnja taksijem ili usluga deljenja vožnje može biti skuplja od samostalnog prevoza, ali eliminiše potrebu za pronalaženjem parkinga i borbom sa gužvom u   saobraćaju. 

Na kraju, javni prevoz je svakako najpovoljnija opcija, ali zato gubite na udobnosti i lakoći putovanja, posebno ako imate mnogo prtljaga.

Da biste doneli najbolju odluku, uzmite u obzir faktore kao što su udaljenost od aerodroma, doba dana u koje ćete putovati i količinu prtljaga koju ćete poneti. Naravno, uz to je potrebno da obratite pažnju na saobraćaj i dostupnost parkinga na aerodromu.

Koliko ranije stići na aerodrom?

Jedna od najvažnijih stavki koje treba uzeti u obzir kada planirate posetu aerodromu je koliko ranije stići.

Opšte pravilo je da stignete najmanje dva sata pre leta.

Međutim, ovo može da varira u zavisnosti od doba dana, aerodroma sa kojeg letite, destinacije na koju idete i aviokompanija kojom letite, pa je najbolje potvrditi sa njima ovu informaciju pre samog leta.

Saveti za pakovanje koji olakšavaju bezbednosnu proveru

Trebalo bi da budete sigurni da ne spakujete zabranjene predmete u svoj ručni prtljag. 

U njih spadaju tečnosti veće od 100ml ili oštri predmeti. Takođe je dobro da se uverite da je vaša ručna torba pregledna za skeniranje. Pored toga, obavezno uklonite sve predmete iz džepova pre nego što prođete kroz obezbeđenje kako biste izbegli uključivanje detektora za metal.

Kako funkcioniše proces prijave na let?

Prijava na let za određene avio kompanije može se obaviti online. Međutim, ako sa vašom to nije slučaj, kada dođete na aerodrom možete se prijaviti na let pomoću automata za samostalnu prijavu ili na šalteru za čekiranje avio-kompanije. Uverite se da imate pri ruci pasoš ili ličnu kartu i unesite sve potrebne informacije kao što je broj potvrde leta ili broj putnika koji lete. Tada dobijate avionsku papirnu kartu.

Nakon toga je potrebno da predate svoj prtljag, a službenik sa šaltera će vas uputiti na mesto koje je predviđeno za to. Uverite se da vaš prtljag ispunjava ograničenja veličine i težine avio kompanije i označite ga svojim imenom, kontakt informacijama i brojem leta. Dobićete dve boarding pass nalepnice od kojih jedna ostaje na prtljagu. Nakon toga nastavljate do naznačenog izlata (gate)sa drugom nalepnicom.

Avio kompanija će vam verovatno priložiti oznaku za prtljag sa bar kodom koji vam omogućava da pratite svoj prtljag i osigurava da stigne na pravo odredište. Ipak, ponekad se dešava i gubljenje prtljaga, pa je dobro znati kakva je procedura u takvim situacijama.

Prolazak kroz bezbedonosnu proveru aerodroma

Bezbednosni pregled može biti stresan deo iskustva na aerodromu, ali postoje koraci koje možete preduzeti kako bi i ovaj segment prošao lako. 

Pre nego što stignete do bezbednosnog kontrolnog punkta, uklonite kaiševe i dodatke i stavite ih u kadicu za odvojeno skeniranje. Izvadite laptop i sve tečnosti iz torbe i takođe ih stavite u posebnu kadicu.

Koje stvari su zabranjene u ručnom prtljagu?

Da biste izbegli bilo kakve probleme u vezi sa bezbednošću, uverite se da u svom ručnom prtljagu ne nosite nikakve zabranjene predmete. Zabranjeni predmeti uključuju tečnosti veće od 100ml koji nisu adekvatno spakovani i oštre predmete. 

Na kraju, budite strpljivi i pratite uputstva službenika kako biste osigurali nesmetan proces skrininga uz što manje stresa.

Pronalaženje svoje kapije i ukrcavanje na let

Kada prođete kroz obezbeđenje, vreme je da pronađete svoju kapiju.

Potražite ekrane sa informacijama o letovima koji navode vremena polaska, brojeve izlaza i sva kašnjenja ili otkazivanja. Obavezno često proveravajte ekran, jer se brojevi kapija i vremena polaska mogu promeniti.

Navigacija terminalom aerodroma i ukrcavanje

Obratite pažnju na znakove i pratite strelice za smer da biste pronašli svoju kapiju. Ako niste sigurni gde da idete, ne ustručavajte se da tražite pomoć od osoblja aerodroma.

Kada dođe vreme da se ukrcate na let, pazite na najave koje se daju preko razglasa i informacije prikazane na displejima sa informacijama o letu. Uverite se da ste u odgovarajućoj grupi za ukrcavanje, jer će to odrediti kada možete da se ukrcate u avion. Pripremite svoju kartu, pasoš i ličnu kartu i pratite uputstva da biste se ukrcali u avion.

Navigacija aerodromom može delovati kao težak zadatak, ali uz malo prethodne pripreme, može proći lako. Dođite ranije, mudro izaberite prevoz, pripremite se za proces prijavljivanja i pratite smernice za bezbednosnu proveru. Konačno, obratite pažnju na znakove i najave i nemojte se plašiti da tražite pomoć ako vam je potrebna. Imajući na umu ove savete, moći ćete da se snalazite po aerodromu sa lakoćom i samopouzdanjem.

ПретходниJEDINSTVENO VEČE POEZIJE
СледећиMEĐUNARODNI DAN KNJIGE ZA DECU

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.