Kako da temeljno i uspešno očistite kuću?

Čišćenje kuće može delovati kao zahtevan i dosadan zadatak, ali predstavlja obaveznu stavku u svakom domaćinstvu. Ako želite da vaš dom bude očišćen od prašine, morate raditi detaljno na ukljanjanju prljavštine.

Mnogi vlasnici svojih domova jednom u nekoliko meseci rade takozvanu ‘’generalku’’, pri čemu se trude da očiste svaki ćošak stana ili kuće. Tom prilikom bi trebalo sve podići sa poda, usisati, oprati tepih, izribati prozore i ostale površine. 

U daljem tekstu ćete pročitati kako najuspešnije i najjednostavnije očistiti kuću. Pokazaćemo vam koje bi sve korake trebalo da ispratite, na šta da dodatno obratite pažnu, kao i kojim prirodnim sredstvima biste mogli da osvežite vaš prostor. 

Krenite od osnovnog – čistite detaljno i strpljivo

Kada krenete sa čišćenjem, pre svega bitno je da ste naspavani i spremni za rad. Čišćenje kuće može biti zabavno ako radite zajedno sa još nekim članom porodice ili uz omiljenu muziku. Stvorite sebi opuštenu atmosferu i uvek počnite od onoga što je teže i za šta će vam trebati više vremena. 

Usisajte svaku prostoriju u kući 

Usisavanjem ste već mnogo postigli, jer ste uklonili prašinu koja se sa podova širi po celoj kući. Mnogi usisavaju kući dva puta nedeljno, što se i preporučuje, ali kad dođe do ‘’generalke’’, potrebno je više strpljenja i vremena, da bi se što detaljnije usisao svaki kutak. 

Najviše vremena posvetite usisavanju tepiha, jer on skuplja veliku količinu prašin. Prljav tepih može biti opasan izvor alergena i bakterija koje mogu ugroziti vaše zdravlje. 

Očistite podove, kuhinju i kupatilo 

Kada usisate sve prostorije u stanu ili kući, obavezno očistite podove, jer ovo od presudne važnosti za održavanje higijene. Vodite računa o tome da li je sredstvo koje koristite dobro za površinu koju brišete. Laminat, mermerne podove i parket, sa isceđenom krpom ili džogerom, pređite jednom, a pločice u kuhinji detaljnije izribajte, ukoliko ima mrlja od hrane. 

Prostorija u kojoj spremate hranu, treba da bude najčistija, te je neophodno posvetiti vreme svakom čošku kuhinje. Možda povremeno očistite ovlaš kuhinjske elemente, ali generalno čišćenje zahteva veću posvećenost. Sve police i komode oslobodite od posuđa, a kada se uverite da ste sve sklonili i sa ostalih delova kuhinjskih elemenata, izribajte odgovarajućim sredstvom. 

Kupatilo je najpodložnije bakterijama i stoga ono mora da bude očišćenjo detaljno. Kada sklonite sve sitnice sa polica i iz ćoškova, operete zavese, bacite se na ribanje. Najviše se fokusirajte na buđ, ukoliko je ima, kao i na wc šolju, koju morate izribati sa svih strana – unutra i spolja. 

Posvetite pažnju svakom kutku doma tokom ‘’generalke’’

Generalno čišćenje doma ne podrazumeva samo najosnovnije, kao što je usisavanje, pranje i brisanje većih površina. U daljem tekstu pročitajte čemu bi još trebalo posvetiti pažnju, a što se radi tokom ‘’generalke’’.

Izribajte tepih ili ga odnesite u servis za pranje tepiha

Možete početi od ribanja i pranja tepiha. Nakon što ga detaljno usisate, operite ga sredstvom za čišćenje tepiha i stavite na terasu da se osuši. Ako ne znate ili ne želite sami da ribate tepih, uvek ga možete poslati u servis

Čišćenje frižidera je neophodno za održavanje higijene

Frižider je takođe pun bakterija i, ako se ne čisti redovno, može preći na vašu hranu. Jednom nedeljno ne bi bilo loše da očistite vrata frižidera. Tokom generalnog brisanja, trebalo bi da isključite frižider iz struje, izvadite sve namirnice i očistite ga običnom krpom i vodom. Možete koristiti sodu bikarobnu za brisanje, pomešanu sa toplom vodom, ali nikako deterdžent ili sapun, da kasnije mirise ne bi apsorbovala hrana. 

Poslednje na šta treba da obratite pažnju

Na kraju, kada ste obavili najzahtevniji deo posla, skinite sve zavese koje imate u kući operite ih u veš-mašini, a prozore oćistite i spolja i iznutra. Takođe, nemojte da zanemarite police sa knjigama i ukrasima, na koje ne obraćate inače pažnju. Poskidajte sve sa svih polica u kuću i prebrišite mokrom krpom. 

Ne zaboravite da usisate terasu i očistite pod sredstvom koje je namenjeno za tu površinu. Sredstva kojim čistite, kao što su krpe i sunđeri, ubrajaju se takođe u najprljavije stvari, te je neophodno sve to oprati pre čišćenja. 

Dok traje usisavanje, čišćenje i ribanje, možete uključiti veš-mašinu, u koju ne zaboravite da stavite i dečje igračke koje su pune bakterija. Perite ih na niskoj temperaturi i osušite na prirodan način. 

Isprobajte i prirodna sredstva za čišćenje svih površina

Narednog puta kad budete čistili, možete napraviti malu promenu – napraviti sami prirodna sredstva za čišćenje. Ovim ćete smanjiti izloženost štetnih hemikalija, a podjednako efikasno očistiti sve površine. Sastojci koje morate da kupite se možda već nalaze u vašoj kuhinji i poprilično su jeftini. Neophodno je da imate sodu bikarbonu, limun, eterična ulja, alkohol, prirodni sapun, sirće, izopropanol, hidrogen peroksid i biljku čajevac. 

Sokom od limuna možete očistiti uporne fleke, prozore, dok je soda bikarbona, pomešana sa vodom, odlična u odstranjivanju neugodnih mirisa, za poliranje metalnih površina, čišćenja wc-a i tepiha. Eterična ulja, u kombinaciji sa alkoholom, su odlična u borbi protiv prašine i bakterija svih površina. 

Ulje čajevca je odlično za čišćenje lica, lečenja gljivica na prstima, kao i dezinfekciju i lečenje rana na koži. Čajevac je odličan antiseptik i najbolje prirodno sredstvo za otklanjanje buđi u kupatilu, kao i za kompletnu dezinfekciju. Prjatnog je mirisa i u isto vreme čisti i osvešava prostoriju, a ne šteti vašim čulima, kao što je slučaj sa jakim hemikalijama. 

Nadamo se da ćete primeniti sve ove korake prilikom sledećeg velikog raspremanja vašeg doma. Blistavo čist, svež i uredan prostor kao u hotelu pozitivno utiče na zdravlje i psihu. Moći ćete da uživate u prijatnom okruženju zajedno sa najmilijima i neko duže vreme ne brinete o svim onim čoškovima i predmetima koji skladište bakterije i prašinu.

ПретходниDa li treba uvesti porez na kućne ljubimce?
СледећиVrooom na sceni Studija 99!

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.