Како до квалитетног биљног материјала воћа и поврћа?


У организацији Привредне коморе Србије и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, у Пољопривредној стручној служби у Сомбору одржана је радионица „Област признавања сорти у Србији, правила и користи за заинтересоване стране и утицај на грађане“.

Процес регистрације сорти ратарско-повртарских култура, иновације у воћарству и виноградарству, производња квалитетног биљног материјала воћа и поврћа, само су неке од тема радионице ИПА програма „Јачања капацитета фитосанитарног сектора“ у Србији који реализује Министарство пољопривреде Србије и Италије.

„Ми смо овим пројектом аутохтоне сорте које су у једном тренутку биле мало запостављене уласком међународних интернационалних сорти, вратили у фокус. Неке од њих довели до тога да су ушле у процес сертификације и да ће у неком наредном периоду моћи да добијемо добар садни материјал и добро семе које ће бити намењено европском и међународном тржишту“, објаснио је Александар Табаковић, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде.

„Сваки пут кад дођем у Србију видим велики прогрес у производњи семена. Србија је члан међународних организација као што је OECD, тако да се види велики утицај који је Србија донела, што је добра база за имплементацију директива ЕУ, које су опет на бази међународних организација и правила“, рекао је Пјерфедерико Ла Ноте из Савета за истраживања у пољопривреди Републике Италије.

Преузимање позитивних искустава држава чланица ЕУ које имају устаљен систем одржавања сорти и сертификације семена, очекује се, помоћи ће у проналажењу одржаваоца сорти ради очувања генетских ресурса у Србији и одржавања гем-банке у дужем периоду.

rtv.rs


ПретходниНеодговарајући прилаз граничном прелазу Растина-Бачсентђерђ
СледећиПробне возачке дозволе до септембра по старом?

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.