Kako do sopstvenog biznisa?


Milica Topić je po zvanju poljoprivredni tehničar i nikada nije radila u svojoj struci , a od nedavno frizerka po zanimanju. Njen put do prvog ozbiljnog posla realizovan je uz pomoć pokrajinskih subvencija za samozapošljavanje sa kojima joj je olakšano da počne sopstveni biznis i otvori frizerski salon. Ističe da su joj subvencije od 300.000 dinara bile dovoljne da bi nabavila opremu za svoj salon.

“Imala sam nešto svojih sredstava, a pomoć subvencija je i te kako dobro došla u smislu sve opreme koja mi je trebala za salon. Kupila sam makaze, mašinice, četke, farbe, peškire, šamponjeru, stolice i sve detalje neophodne za jedan salon”, kaže Topićeva sada vlasnica frizerskog salona u Somboru.

Napominje da sa svoje 34 godine ima nepunih godinu dana radnog staža, te da je u ovom poslu imala pomoć supruga, jer oboje u ovom poslu vide budućnost.

“Cene su pristupačne, tek sam počela, a želja mi je da svaka žena sa bilo kojom visinom prihoda može da se uredi”, dodaje ona.

U filijali Nacionalne službe zapošljavanja Sombor kažu da je kroz programe samozapošljavanja ugovore potpisali sa 134 lica vrednosti 26,2 miliona dinara.

“Programi su finansirani sa nivoa NSZ – 62 lica, udruživanjem sredstava budžeta Republike Srbije i lokalnih samouprava Grada Sombora – 21 lice i Opštine Odžaci – 10 lica , te IPA 2013 -24 lica i programi APV – 20 lica. Poslovni centar je organizovao 13 obuka za 286 lica, takođe informativno savetodavne usluge u centru pružene su za 430 lica”, ističe Svjetlana Nešić, načelnica odeljenja za programe zapošljavanja.

Ove godine nezaposleni su dobili ugovore za različite radionice poput autoservisa ili stolarsko – molerskih radionica, frizersko-kozmetičarskih usluga, stomatološke ordinacije, proizvodnju testenina, prepravka odeće i drugo, a mnogi od njih su pronašli svoj put do prvog porodičnog posla poput Milice.

Izvor: rtv.rs


OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.