Kako efikasno štedeti struju i smanjiti račune?

strujomer

Od oktobra domaćinstva mogu da umanje račune ako budu štedela struju. I državnim i javnim ustanovama i institucijama preporučeno je da štede u potrošnji električne energije. Na osnovu potencijalno ostvarenih ušteda, procenjuje se da se na nivou zemlje, dnevno može uštedeti više od 15 odsto, što znači, da ne bi bilo potrebe za uvozom.

Domaćinstva koja budu uštedela struju u odnosu na isti mesec prošle godine od pet do 20 odsto dobiće popust od 15 odsto. Ukoliko ušteda bude između 20 i 30 odsto, građanima će račun biti umanjen za 20 odsto, a ako je ušteda više od 30 odsto popust će biti 30 odsto. Takvu odluku usvojila je Vlada Srbije i važiće od oktobra do kraja marta. Domaćinstva spredstavljaju potencijalno najveće potrošače energije, kaže ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i dodaje da će to sigurno angažovati domaćinstva u smislu da počnu više da štede.

Srbija uvozi od četiri do 11 odsto svojih potreba struje, ali upozorava ministarka Mihajlović, potrošnja i uvoz će da porastu u slučaju hladne zime na 15 do 25 odsto domaće potrošnje i to u uslovima kada nije moguće proceniti po kojoj ceni.


A kako prosečno domaćinstvo može da uštedi od 5 do 30 odsto struje, na primerima navodi državni sekretar u Ministarstvu energetike Zoran Lakićević.

Dodatne uštede mogu doneti uređaji novije generacije, zamenom starijih uređaja sa novim koji su energetski efikasni,  i do 50 posto, ali to zahteva određenja ulaganja poput kupovine novog frižidera ili šporeta, ističe Lakićević.

Institucije i preduzeća su trebalo da do polovine septembra dostave ministarstvu planove za štednju električne energije,kako bi se videlo gde je moguće napraviti uštede.

 Izvor: RTV (Eva Tomović)

ПретходниU Somboru 10 kuća za mlade, žene, Rome
СледећиPromocija knjige POTPIS PEČAT DELOVODNI BROJ

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.