Kako je moguće da platite porudžbinu 25 evra, a carinu 30? Evo kada se ne isplati kupovina na internetu

ebay-paketi

Jedan sugrađanin požalio se da ga je carina na robu poručenu preko sajta eBay koštala više nego sam proizvod koji je dobio u paketu!

Neimenovani čovek iz Srbije napisao je da je proizvod koštao 25 evra, dok je carina na njega iznosila 2.888 dinara plus PDV. Mnogi se pitaju kakva je carinska procedura kada je u pitanju kupovina na internetu, i da li postoje situacije kada ste oslobođeni uvoznih dažbina.

„Uvozne dažbine nećete platiti ako pošiljku besplatno šalje rođak ili prijatelj, a ne osoba koja nešto prodaje preko interneta. Fizičko lice koje kupuje robu preko Interneta od drugog fizičkog lica, kao što je slučaj na sajtu eBay ili nekom sličnom, nije oslobođeno plaćanja tih dažbina“, navodi „Politika“.

Pošiljke male vrednosti, do 70 evra, koje građani dobijaju od fizičkih lica iz inostranstva, oslobođene su svih uvoznih dažbina kao što su carina i PDV samo pod uslovom da za pomenutu pošiljku ne postoji obaveza plaćanja, dakle ako nije reč o trgovini. Ako vrednost pošiljke prelazi limit predviđen tom povlasticom, platićete predviđene uvozne dažbine, odnosno carinu i PDV. Carinska stopa se obračunava za ovakve pošiljke čija vrednost ne prelazi 3.000 evra u visini od deset odsto, a na ocarinjenu vrednost obračunava se pripadajuća PDV stopa, navodi list.

U slučaju poštanske pošiljke koja podleže naplati uvoznih dažbina, carinska osnovica biće uvećana za troškove transporta i poštarine. U slučaju da su pošiljke vrednije od navedenih 3.000 evra, ili ih naručuju pravna lica, obavezno je podnošenje deklaracije u pisanom obliku. U pitanju je Jedinstvena carinska isprava (JCI), čime se započinje postupak redovnog carinjenja.

Izvor: smartlife.mondo.rs

ПретходниC&A zatvara radnje u Srbiji i ide u stečaj: Meta smo prevare
СледећиPrirodni gas od 1. avgusta skuplji za devet odsto

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.