Kako od hobija napraviti unosan biznis?

Da li zavidite nekome ko kaže da voli svoj posao i uživa u njemu? Ako je tako, možda je vreme da i vi počnete da uživate u svom. Vreme u kome živimo nam omogućava da unapredimo i unovčimo svoj hobi. Reklama se nikad lakše širi internetom i možda baš tu leži odgovor na pitanje kako od hobija napraviti unosan biznis. Talanat je osnova, a hrabrost i želja za uspehom karika koja spaja hobi sa biznisom. 

Razmislite šta je to što bi moglo da se inovči, kakva je konkurencija, koliko ste spremni da se suočite sa preprekama na tržištu, koliko možete da uložite u pokretanje biznisa, na koji način ćete komunicirati sa potrošačima, da li ćete otvoriti svoju firmu, ko će biti vaši poslovni partneri i koja agencija će vam pružiti knjigovodstvene usluge. Možda ćete nakon čitanja ovog teksta, u kome smo naveli nekoliko hobija koji mogu biti izuzetno isplativi, odlučiti da upravo započnete neki od njih. 

Uzgoj bukovača, kornišona i lešnika 

Srbija je poljoprivredna zemlja. Plodno tlo i povoljna klima, dobra su osnova za uzgoj brojnih poljoprivrednih kultura. Postavlja se pitanje šta je od toga isplativo i koliko je truda potrebno uložiti u taj posao. 

Bukovače – započnite biznis bez velikih ulaganja

Bukovače su vrsta gljiva, puna proteina, za čiji uzgoj nisu potrebna velika ulaganja. Izuzetno su isplative, jer za samo nekoliko meseci možete „biti u plusu“. Ovaj posao nije previše zahtevan, jer nije potrebno da radite svakog dana. Za uzgoj bukovača potreban je čist vazduh i suva sredina, jer ne podnose vodu. 

Možete ih gajiti u kućnim uslovima na temperaturi od 15 do 18 stepeni, odnosno u garaži, u podrumu, u šupi ili štali. One najčešće rastu na panju, na talogu kafe ili na džakovima sa slamom. Minimalni prostor potreban za uzgoj bukovača je 20 kvadrata, jer tu može stati oko 100 vreća. Ulaganje u ovaj biznis je oko 1.500 evra za mašine za seckanje i sabijanje slame, kazan za kuvanje slame, sistem za kačenje džakova, ventilator, aparat za vlaženje, kavez od žice u kome se slama kuva i dizalica za njega. Mesečni prihodi iznose oko 500 evra, što dovodi do zaključka da ćete za tri meseca isplatiti početna ulaganja. 

Kornišoni donose profit

Za razliku od bukovača, kornišoni donose mnogo veći profit. Ponuda kornišona nije na zavidnom nivou, a tražnja je izuzetno visoka. Nestabilne tržišne cene odbijale su ljude od uzgoja kornišona, sve dok se na srpskom tržištu nije pojavila kompanija „Karl Kuehne“ koja otkupljuje ovu vrstu krastavčića. Početno ulaganje na 10 ari placa je oko 750 evra. Ulaganja obuvataju sadni materijal, pesticide, žice za vezivanje, navodnjavanje i kolje. Kako je cena po klasama prethodno ugovorena, zarada može biti oko 2.000 ili 2.500 evra. Za sada je uzgoj kornišona najrazvijeniji u okolini Šapca. 

Ukoliko je vaš hobi baštovanstvo, zašto ne biste u kornišonima našli odgovor na pitanje kako od hobija napraviti unosan biznis. Kada potpišete ugovor sa kompanijom koja otkupljuje kornišone, ostvarićete tzv. transferne cene. Kako biste olakšali sebi poslovanje, potražite knjigovodstvenu agenciju koja će vam voditi poslovne knjige. Pokušajte da pronađete što bolju agenciju, najbolje je to učiniti preko preporuke. Raspitajte se dobro jer je ovo veoma važan korak u poslovanju.

Ukoliko niste u mogućnosti da pronađete knjigovodstvenu agenciju preko preporuke dovoljno je samo da na Guglu ukucate knjigovodstvo Beograd ili neki drugi grad u kome poslujete, pogledate recenzije i izaberete pravog poslovnog partnera za svoj biznis sa kornišonima.

Lešnici zahtevaju više truda

Za uzgoj lešnika potrebno je uložiti mnogo truda: redovno đubrenje, održavanje, okopavanje i košenje voćnjaka. Osim truda, morate imati i strpljenja. Prvi rod je moguć tek četiri ili pet godina nakon sadnje i on je obično simboličan. Pun rod koji donosi prave prinose, očekuje se do dvanaeste godine. Prodajna cena očišćenog lešnika je poprilično stabilna. Onda se kreće oko 6 evra po kilogramu. Lešnici se koriste u prehrambenoj, pre svega konditorskoj industriji. Srbija je nekad uvozila i do 95% lešnika za konditorske kompanije, dok je u poslednjih nekoliko godina domaća proizvodnja zabeležila drastičan rast. Ukoliko želite da se bavite uzgojem lešnika, potrebno je da imate zemlju od minimum jednog hektara. Prinosi mogu biti poprilično veliki, ali je potrebno dugo čekati na njih. 

Ručni rad je uvek na ceni

Šivenje, tkanje, vez, pletenje, grnčarenje, izrada nakita, pravljenje sapuna, samo su neki od hobija koji lako mogu postati vaš novi posao. U radionicu za proizvodnju sapuna potrebno je uložiti oko 1.500 evra. Ako ste se odlučili da koristite jednostavnije tehnike topljenja i izlivanja, proizvešćete ne toliko aktraktivan sapun i vaša zarada neće biti visoka. Ako se pak odlučite za elegantne mirise i teksturu, ulaganja će vam biti veća. Mada, osim njih i zarada će i te kako porasti. Sapune možete prodavati putem društvenih mreža, na pijaci ili na sajmovima zanatskih proizvoda.

Sve češće na društvenim mrežama nailazimo na reklame za ručno rađeni nakit. To je pravi primer kako od hobija napraviti unosan biznis. Izrada nakita ne zahteva puno resursa, ali bez talenta i truda ne možete očekivati čuda. Ulaganja ne moraju nužno biti velika. Sve zavisi za koje ste se materijale odlučili. Ako ne dođe do povratka investicija, imate dovoljno poklona za rođendane svojih prijateljica. Ogrlice, narukvice, prstenje ili minđuše, na vama je da odlučite šta vam je najlakše praviti i šta možete dobro prodati. 

Stari zanati su uvek na ceni. Osim što možete poizvoditi suvenire, na internetu možete reklamirati i dobro prodati svoje unikatne šivene, heklane, štrikane i vezene radove. Ako ne znate to da radite, upišite neki kurs ili pogledajte tutorijale na YouTube platformi. Kako žene, tako i muškarci, vole da se osećaju posebno i da nose unikatne stvari na sebi. Šalovi, kape, rukavice, džemperi, rančevi, cegeri, suknje, haljine, samo su neki od proizvoda koje možete napraviti u svojoj radionici. Ulaganja ne moraju biti velika, izrađujte po narudžbinama. Kao i sa nakitom, ono što vam ostane, možete pokloniti. 

Ketering – pravi primer kako od hobija napraviti unosan biznis

Ukoliko volite da provodite vreme u kuhinji i da spremate najukusnija jela, probajte da unovčite svoj hobi. Ketering se naručuje za korporativne proslave, rođendane, svadbe, slave i sl. U periodu pandemije, kada su zabranjena veća okupljanja, ljudi opet žele da naruče lepo dekorisane poslastice i uživaju u svakom zalogaju sa sebi dragim ljudima. Možete da pravite slatki ili slani program, ili čak oba. Potreban vam je prostor koji ispunjava sanitarne propise, radni stolovi, sudopera, aspirator, zamrzivač, itd. Velika su ulaganja u opremu, ali ako ste dobro napraviti biznis plan, vratiće vam se višestruko više profita. Možete konkurisati za subvencije Nacionalne službe za zapošljavanje za pokretanje sopstvenog biznisa. Osim toga, možete uštedeti na polovnoj opremi. Preporuka je uvek bila najbolja reklama, a kod keteringa je izuzetno važna. Kada vas preporuči jedna mušterija, mnogi će vas zvati da spremate torte, sitne kolače, slane rolate i sve ostalo šta imate u ponudi. Ne zaboravite, svako od nas ima neki hobi koji već sutradan može postati unosan posao, samo ako verujete u ono što radite i volite.

ПретходниDECA U PREDŠKOLSKIM USTANOVAMA BEZ MASKE
СледећиUspešna godina za boksera Sombora Vukašina Tepića

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.