Kako odabrati kućicu za psa?

pas

Pas kao čovekov najbolji prijatelj se često tretira kao član porodice i tu titulu mu je veoma teško oduzeti, s obzirom na privreženost, ljubav, zaštitu i umiljatost koje pruža.

Zbog toga zaslužuju kvalitetnu brigu od strane svojih vlasnika, koji žele da im pruže udoban život kakav zaslužuju. O psima je neophodno brinuti se od malih nogu, voditi ih kod veterinara, negovati i pružiti kvalitetnu ishranu.

Pored toga, potrebno ime je obezbediti adekvatno mesto za odmor i spavanje, gde mogu predahnuti od celodnevne igre i zabave.


U nastavku teksta možete pročitati nešto više o tome kako treba da izgleda kućica u kojoj će vaš pas uživati.

Koliko je važan materijal izrade kućice za pse?

Bilo da ste kupili novog rasnog psa ili udomili napuštenu kucu sa ulice, svaki od njih zaslužuje jednaku brigu i savršenu kućicu za spavanje i odmor od igre..

Tri materijala koja se najčešće koriste prilikom izrade kućica za pse jesu drvo, metal i plastika, ali se često postavlja pitanje koji je od njih najbolji i zbog čega.

Istina je da svaki ima svoje prednosti i mane, ali ako je potrebno odabrati jedan, koji bi to bio?

#1 Drvo kao materijal za izradu kućice za pse 

Što se tiče drveta, za ovaj materijal se smatra da je veoma pogodan po pitanju visokog stepena termičke izolacije, što znači da će vašem psu biti toplije nego u metalnim ili plastičnim kućicama.

Iako je drvo otpornije nego plastika, zahtevnije je za čišćenje i sklonije je sakupljanju vlage, buba i drugih insekata.

Najbolja opcija za izradu kućice od drveta je kedar, ali je svakako potrebno odgovarajuća priprema drveta bez upotrebe štetnih materija, kao i postavljanje adekvatne hidroizolacije.

#2 Plastika kao materijal za izradu kućice za pse

Glavna prednost plastike je u tome što je najjeftiniji materijal od ponuđenih i veoma isplativo rešenje. Jednostavno se čisti, dok je stopa otpornosti na gljivice i druge štetne materije veća.

Osnovna mana je u tome što nisu dobri termoizolatori iako mogu poslužiti u zaštiti od vetra i padavina. Čini se da su osnovne mane plastike, zapravo prednosti drveta i obrnuto, ali šta je sa metalom?

#3 Metal kao materijal za izradu kućice za pse

Metal se smatra najgorim izolatorom, pa je stoga prava sreća za pse da se kućice od ovog materijala sve manje proizvode. Tokom visokih temperatura je unutar njih još toplije, dok je tokom zime hladnije nego napolju. Pored toga, smatra se da ne štite dovoljno od padavina.

Osnovne prednosti su čvrstoća i trajnost, ukoliko se izrada kućice obavi kvalitetno.

Zaključak je da su kućice za pse izrađene od metala najgora opcija, dok je na vama da se odlučite između prve dve solucije u zavisnosti od klimatskih uslova i potreba vašeg ljubimca.

Sigurno je da vaš pas kao ljubimac i član porodice zaslužuje najbolje uslove, tako da smo sigurni da ćete načinit najbolji izbor. 

Obratite pažnju na veličinu kućice za pse

Poznato je kako su psi uglavnom živahna bića koja najveći deo vremena tokom dana provode u igri i trčkarajući po dvorištu, što je sastavni deo ponašanja pasa

Njima jednostavno nije potreban prenaglašen komfor unutrašnjeg prostora, već mesto gde se mogu ugrejati i prespavati kada se umore. Zbog toga je dovoljno da kućica za pse bude malo veća od njih samih.

Nema potrebe graditi im ili kupovati preterano veliku kućicu, s obzirom na to da se one preko leta više greju, dok se tokom zime teže zagrevaju.

Dužina kućice za pse mora biti nešto veća nego što je sama dužina psa od njuške do repa i dovoljno široka da vaš ljubimac može komforno leći. Optimalna visina ne treba da prelazi više od 50 % visine psa.

Što se tiče vrata kućice, neophodno je da ona budu taman tolika da vaš ljubimac može komotno proći kroz njih, ali ne preširoka kako se tokom zime unutrašnjost ne bi hladila.

Kakav dizajn kućice odabrati?

Odabir boja i estetskih detalja u vezi sa dekorisanjem ostavićemo vama, a ono što želimo da naglasimo jeste kako je za dizajn potrebno da ispunjava sledeća tri aspekta:

  • uklonjiv krov;
  • vrata pozicionirana na jednoj od manjih strana;
  • krov čije ivice prelaze preko spoljnih zidova.

Ukoliko postavite mobilan krov, proces čišćenja biće vam mnogo lakši naročito u slučaju drvenih kućica, koje su u tom pogledu posebno zahtevne. 

Potrebno je da vrata budu postavljena na prednjoj ili zadnjoj strani kućice, kako bi vaš ljubimac mogao leći po dužini potpuno zaštićen.

I poslednje, kada ivice krova prelaze preko površine zidova, omogućavaju lakše slivanje padavina.

Da li kućica za psa poseduje adekvatnu izolaciju?

Uvideli smo kako su neki materijali bolji izolatori za razliku od drugih, ali je nevezano za sam materijal izrade moguće obaviti dodatnu izolaciju.

Kao materijali koji su se pokazali kao najbolji izolatori izdvajaju se:

  • stakloplastika;
  • mineralna vuna;
  • pena.

Ukoliko želite da dodatno ugrejete vašeg kućnog ljubimca tokom zime, na pod kućice pospite slamu ili postavite ćebe. Takođe, preporuka je da sama kućica bude desetak centimetara uzdignuta od zemlje radi bolje izolacije.

Nadamo se da ste dobili korisne savete o tome kako bi trebalo da izgleda jedna funckionalna kućica za pse, te da će vam naredni izbor biti značajno jednostavniji nego do sada. Srećno!

ПретходниBački Monoštor važna stanica na ekspediciji plivanja celim tokom reke Dunav
СледећиSusret oldtajmera u Somboru

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.