Kako posle lečenja

Kako posle lečenja raka

Podržimo Letnji kamp za osobe lečene od raka!

Godišnje se u Srbiji registruje oko 40.000 novoobolelih od raka, a bitku sa bolešću izgubi više od 22.000 ljudi. Svaki stanovnik Srbije ima oko sebe bar neku osobu obolelu od raka.

Nakon što se završi formalno lečenje, pacijentima je potrebna obuka za bolji kvalitet života sa bolešću – neophodna je psihosocijalna podrška, pomoć i razumevanje porodice i sredine, mogućnost aktivnog uključivanja u sve životne tokove.


Društvo za borbu protiv raka Sombor je kreiralo poseban program edukacije i niz aktivnosti na prvom Letnjem kampu za osobe lečene od raka, za čiju realizaciju nam je potrebna vaša pomoć.

Društvo za borbu protiv raka u Somboru ove godine obeležava 50 godina rada sa preko 200 aktivnih članova i 250 aktivnosti tokom godine kojima obuhvati više od 6000 učesnika. Pored prevencije maligne bolesti, udruženje je posvećeno i unapređenju kvaliteta života osoba lečenih od maligne bolesti u Dnevnom Centru Zdravka savetima, podelom perika, psihološkom i iskustvenom podrškom, razvijanjem umetničkih veština kroz ART sekciju. Razmenom iskustava se osnažuju i edukuju osobe lečene od raka da kvalitetnije žive, razvija se volonterizam i empatija prema lečenim osobama, a lokalna zajednica motiviše na podršku.

Kako posle lečenja raka

Prvi Letnji kamp za osobe lečene od raka će se održati u Kampu Crvenog krsta u Bačkom Monoštoru od 5. do 8. septembra 2019. Učesnici prvog Letnjeg kampa za lečene od raka će biti predstavnici udruženja pacijenata, članova NALOR-a (Nacionalne asocijacije lečenih od raka u Srbiji), 40 osoba koje su pobedile bolest iz cele Srbije i stručnjaci (lekari, psiholozi, socijalni radnici) koji im svakodnevno u tome pomažu.

Osnovni cilj kampa je naučiti kako lakše živeti sa bolešću, međusobna razmena dobrih iskustava u lečenju i povezivanje udruženja pacijenata lečenih od raka. Na kampu će biti organizovani edukativni sadržaji na temu limfedema, dentalne higijene, o psihološkoj podršci, rekreativne aktivnosti (šetnje rezervatom „Gornje Podunavlje“, plivanje, pecanje, joga, veslanje u Zmajevom čamcu) i umetnički izraz kroz likovnu koloniju i modnu reviju.

Kako posle lečenja raka

Na letnjem kampu će osobe lečene od raka u prirodi, kroz druženje, usvajati veštine i znanja kako da lakše žive sa bolesti, kako prevenirati komplikacije bolesti, kako unaprediti komunikaciju sa lekarima i porodicom, kao i od koga mogu očekivati pomoć. Sva ta stečena znanja i veštine će kroz savete i podršku moći da podele ostalim lečenim osobama u svojim sredinama, kada se vrate kući.

Претходни10. jubilarni Valcengrad
СледећиMira Banjac otvara Pozorišni maraton u Somboru

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.