Како поступити са жетвеним остацима?

РТВ (Весна Раонић)

Сваке године након жетве усева иста тема, али слика у пољима – жетвени остаци. Како поступити са њима?

Иако све ређе, након скидања усева и даље се пале стрњишта.Примера ради , прошле године је у Србији забележено скоро 19 000 пожара на отвореном простору.Највише је горело ниско растиње , ливаде, воћањаци, житна поља и виногради.У пожарима на отвореном, само у 2019-ој години , чак 14 особа изгубило је живот.

Продукти сагоревања у пожару, и емитовање веће количине угљен диоксида су у највећој мери узрочници ефекта стаклене баште, због којег су све чешће присутне временске непогоде. Ипак, глобално повећање просечне температуре ваздуха утиче и на већи ризик од пожара.

Уништавање жетвених остатака паљењем са агрономског становишта је неоправдано, јер се на тај начин губе корисни микроорганизми, а нестаје и органска компонента , која би да је враћена у земљиште прешла у драгоцени хумус, којег је на нашим ораницама све мање.Како правилно поступити са жетвеним остацима?

Љуштити стрњишта! Што пре након жетве заорати стрњиште на дубину од 10 до 15 центиметара.

Препорука је да се при заоравању земљишту дода азот, у количини од 20 до 50 kg/ha . Та количина важног макроелемента обезбедиће несметано разлагање биљних остатака, чија је маса код озиме пшенице од 3 до 7 тона по хектару.

Када је реч о орању стрњишта (на пуну дубину од 15 до 25 центиметара) неопходно је у исто време унети минерално ђубриво и стајњак. Након орања, бразду би требало затворити ваљком, дрљачом или сетвоспремачем како би се земљиште поравнало, а самим тим и умањио губитак влаге.

Пољопривредници би пре него што прибегну паљењу жетвених остатака , требало да да знају , да чине кривично дело за које су законом прописане високе новчане казне.За физичка лица предвиђена је казна од сто хиљада динара , а за правна триста хиљада динара, уз напомену да је изазивач пожара дужан и да надокнади трошкове интервенције ватрогасаца.

Извор: РТВ (Соња Балабан)


ПретходниУ Српском Милетићу мурал у знак подршке деци оболелој од рака
СледећиДозвољено купање на језеру Корлатош код Сомбора

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.