Kako prepoznati zrelu lubenicu?

Selo Deronje u opštini Odžaci nadaleko je poznato po dobrim tamburašima, ali Deronjčani više vole da kažu da su poznatiji po proizvodnji lubenica. Iako ova godina nije idealna za bostan.

Porodica Subić bavi se proizvodnjom lubenica i dinja već 25 godina pa imaju dovoljno iskustva u proceni zrelosti. Đorđe kaže da tup zvuk može da znači da je lubenica zrela, ali može i da prevari, zato postoje sigurnije metode:

„Mi kad beremo više obraćamo pažnju na boju kore. Nama te šare više govore. Što je zrelija dobija neku tamniju boju, kreće se od svetlo zelenih pruga ka  tamnije zelenoj,  šare između dobiju žuću, braon boju. Kupac može isto lepo da odredi po boji ovoga gde je ležala lubenica. Što je žuća ta boja gde je ležala mogla bi biti zrelija.“


Berba je u Deronjama počela pre nedelju dana. Đorđe očekuje prinos od 30-40 tona po hektaru. Kupci su mu piljarnice od Bačke Palanke do Subotice.

Njegova komšinica Vera Veličković kaže da je ranije svaka druga kuća imala lubenice. Danas je proizvođača upola manje, ali zato kupaca ima.

„Na veliko su 30 dinara kilogram, a na malo 60. Nema ko ranije roda, ima manje, ali su kvalitetne i lepe, slatke su.“

rtv.rs

ПретходниNole pozvao građane da se priključe sjajnoj akciji
СледећиPreuzmite NOVU mapu Srbije: Do Grčke Koridorom 10!

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.