Како препознати зрелу лубеницу?


Село Дероње у општини Оџаци надалеко је познато по добрим тамбурашима, али Дероњчани више воле да кажу да су познатији по производњи лубеница. Иако ова година није идеална за бостан.

Породица Субић бави се производњом лубеница и диња већ 25 година па имају довољно искуства у процени зрелости. Ђорђе каже да туп звук може да значи да је лубеница зрела, али може и да превари, зато постоје сигурније методе:

“Ми кад беремо више обраћамо пажњу на боју коре. Нама те шаре више говоре. Што је зрелија добија неку тамнију боју, креће се од светло зелених пруга ка  тамније зеленој,  шаре између добију жућу, браон боју. Купац може исто лепо да одреди по боји овога где је лежала лубеница. Што је жућа та боја где је лежала могла би бити зрелија.”

Берба је у Дероњама почела пре недељу дана. Ђорђе очекује принос од 30-40 тона по хектару. Купци су му пиљарнице од Бачке Паланке до Суботице.

Његова комшиница Вера Величковић каже да је раније свака друга кућа имала лубенице. Данас је произвођача упола мање, али зато купаца има.

“На велико су 30 динара килограм, а на мало 60. Нема ко раније рода, има мање, али су квалитетне и лепе, слатке су.”

rtv.rs


ПретходниНоле позвао грађане да се прикључе сјајној акцији
СледећиПреузмите НОВУ мапу Србије: До Грчке Коридором 10!

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.