Kako se snalaze hotelijeri i ugostitelji u Somboru?

Jedna od najpogođenijih privrednih grana posledicama korona virusa su turizam i ugostiteljstvo.

Ugostitelji ističu da su prometi opali, jer nema slavlja, rođendana ni svadbi, a vlasnici prenoćišta kažu da gostiju nema, jer su domaći turisti, koji dolaze u zapadnobački okrug orijentisani iznajmljivanju vikedica na Dunavu, jer do daljnjeg nema gradskih manifestacija, a ne rade ni kupališta.

Ekipa RTV-a proverevala je kako ugostitelji vide izlaz i oporavak od posledica pandemije, koje su se nepovoljno odrazile na njihovo poslovanje.

Somborski ugostitelji, vlasnici prenoćišta i hotela kažu da su ekonomski pogođeni višemesečnom borbom protiv epidemije, ali ne klonu duhom. Objašnjavaju da će oporavak biti dugotrajan i težak, a pomoć države ističu kao dobrodošlu, jer na naplatu stižu računi za zakup lokala, komunalije i rate kredita za period kada nisu radili tokom vanrednog stanja.

“Skoro smo otvorili lokal i u njega uložili mnogo finasijskih sredstava i truda. Ova situacija nam je otežala rad, a promet se mnogo smanjio. Kao što vidite ljudi ima malo I na ulicama, pa tako I u lokalima. Pomoć države nam je puno značila, najavljuju još pomoći I to ćemo svakako koristiti i mnogo će nam značiti da preguramo sve ovo i za budući rad”, kaže Sanja Đurović, vlasnica lokala , gradske kafane u Somboru.

“Ništa se nije novo desilo u smislu poboljšanja posla i gostiju koji dolaze. Sa ovim novim talasom gostiju u hotelu skoro da nema. Koristili smo pomoć države, a imamo nameru da koristimo i ovu novonajavljenu. U ovom trenutku kada nema posla i kada je otežana likvidnost pomoć države jako nam puno znači” smatra Borislav Andrić, vlasnik hotela.

“Radimo na jedno 30 odsto kapaciteta. Uglavnom su to domaći gosti koji dolaze na dan ili dva ” potvrdio je i Srđan Relić, vlasnik prenoćišta.

Letnje turističke manifestacije u Somboru su otkazane do daljnjeg.

“U toku prve polovine ove godine smo na 40 odsto u odnosu na prethodnu godinu, što se tiče dolazaka i noćenja. Stranih malo više, što je isto razumljivo, jer su granični prelazi stalno pod nekim uredbama”, zaključio je Đuro Todorić, direktor Turističke organizacije Sombor.

Prema odluci Kriznog štaba u Somboru rad ugostiteljskih objekata ograničen je do 23 časa. Opšti utisak je da se poštuju preventivne mere radi sprečavanja širenja korona virusa, u suprotnom su kazne od 50.000 do 2.000.000 dinara.

Izvor: RTV, Vesna Milanović Simičić

PrethodniSombor sada ima i gradski fijaker
SledećiSOMBORSKI BAZEN I „ŠTRAND“ NE RADE DO 1. AVGUSTA

OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.