Kako se snalaze hotelijeri i ugostitelji u Somboru?

Једна од најпогођенијих привредних грана последицама корона вируса су туризам и угоститељство.

Угоститељи истичу да су промети опали, јер нема славља, рођендана ни свадби, а власници преноћишта кажу да гостију нема, јер су домаћи туристи, који долазе у западнобачки округ оријентисани изнајмљивању викедица на Дунаву, јер до даљњег нема градских манифестација, а не раде ни купалишта.

Екипа РТВ-а проверевала је како угоститељи виде излаз и опоравак од последица пандемије, које су се неповољно одразиле на њихово пословање.

Сомборски угоститељи, власници преноћишта и хотела кажу да су економски погођени вишемесечном борбом против епидемије, али не клону духом. Објашњавају да ће опоравак бити дуготрајан и тежак, а помоћ државе истичу као добродошлу, јер на наплату стижу рачуни за закуп локала, комуналије и рате кредита за период када нису радили током ванредног стања.

“Скоро смо отворили локал и у њега уложили много финасијских средстава и труда. Ова ситуација нам је отежала рад, а промет се много смањио. Као што видите људи има мало И на улицама, па тако И у локалима. Помоћ државе нам је пуно значила, најављују још помоћи И то ћемо свакако користити и много ће нам значити да прегурамо све ово и за будући рад”, каже Сања Ђуровић, власница локала , градске кафане у Сомбору.

“Ништа се није ново десило у смислу побољшања посла и гостију који долазе. Са овим новим таласом гостију у хотелу скоро да нема. Користили смо помоћ државе, а имамо намеру да користимо и ову новонајављену. У овом тренутку када нема посла и када је отежана ликвидност помоћ државе јако нам пуно значи” сматра Борислав Андрић, власник хотела.

“Радимо на једно 30 одсто капацитета. Углавном су то домаћи гости који долазе на дан или два ” потврдио је и Срђан Релић, власник преноћишта.

Летње туристичке манифестације у Сомбору су отказане до даљњег.

“У току прве половине ове године смо на 40 одсто у односу на претходну годину, што се тиче долазака и ноћења. Страних мало више, што је исто разумљиво, јер су гранични прелази стално под неким уредбама”, закључио је Ђуро Тодорић, директор Туристичке организације Сомбор.

Према одлуци Кризног штаба у Сомбору рад угоститељских објеката ограничен је до 23 часа. Општи утисак је да се поштују превентивне мере ради спречавања ширења корона вируса, у супротном су казне од 50.000 до 2.000.000 динара.

Извор: РТВ, Весна Милановић Симичић

ПретходниSombor sada ima i gradski fijaker
СледећиSOMBORSKI BAZEN I „ŠTRAND“ NE RADE DO 1. AVGUSTA

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.