Kako voziti bezbedno u zimskim uslovima?

AUTO ŠKOLA ”SALE”

Ledeni dani koji predstoje, kada dnevna temperatura neće prelaziti u plus, zadavaće probleme i vozačima, posebno onim neiskusnim i nestrpljivim.

Vožnja u zimskim uslovima, posebno po poledici podrazumeva pored ispravnosti vozila, pre svega kočnica i odgovarajućih pneumatika, svakako i svest vozača. Nemojte voziti brzo, držite rastojanje i preporuka je da kočite motorom, odnosno da prebacite u manju brzinu na ravnom, pogotovo na usponima i ne baš tako pristupačnim putevima.

„Led i sneg ne trpe naglo kočenje jer dolazi do velikog proklizavanja auta, iako nova imaju abs sistem, ali kad naiđu na led ni on više ne pomaže, zato samo polako, lagano i strpljivo“, kaže Jasmin Dimitrijević, taksista.

Bezbedna vožnja podrazumeva i priprema vozila ujutru, kada mraz okuje vaš automobil, a pojedinci u nedostatku vremena obrišu samo manji deo stakala na vozilu. U odmrzavanju šoferšabjne nemojte koristiti toplu vodu zbog mogućnosti pucanja stakla, a mi vam zato prezentujemo oprobano sredstvo, za koje ste verovatno saznali, a njega ćete pripremiti u plastičnoj bočici sa raspršivačem. Uz sve prednosti, ova tečnost i ne košta puno, kaže Zoran Zeremski, vozač u RTV-u i dodaje:

„Sipa se 3 do 4 dl medicinskog alkohola zatim pola decilitra do jedan decilitar vode, ne preterano i sipa se prašak za sudove, tri do četiri stiska, promućka se i to je to, led nestaje pred vašim očima“

U zimskom jutarnjem ritualu problem neće imati oni koji imaju centralnu bravu, a oni drugi mogu u odmrzavanju brave da zagreju ključ ili da koriste sprej za bravice, koji u proseku košta oko 180 dinara. Savetujemo vam i da kedere namažete glicerinom, a u nizu preporuka svakako su odgovarajuća tečnost za vetrobrane i metlice.

AUTO ŠKOLA ”SALE”

Izvor: RTV (Đorđe Nikolić)

ПретходниSombor nastavlja stipendiranje najboljih studenata
СледећиU Somboru završen Kup Nacija u ženskom boksu

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.