Како звучи музика из филма Титаник у обради за тамбурашки оркестар?


Да је војвођанска тамбура инструмент који не познаје границе музичких жанрова, показали су млади тамбураши, студенти Музичке академије у Новом Саду. Током трајања карантина млади Сомборац Марко Парчетић осмислио и музички обликовао, а потом је уследило и снимање, за тамбуру нетипичне популарне мелодије.

Машта и модерне технологије омогућиле су да и у ванредним условима младост и музика не познају границе. У неколико војвођанских градова, Марко и његови пријатељи са новосадске музичке академије, снимили су деонице једне популарне филмске мелодије а потом је у Сомбору, у продукцији такође Сомборца академца, у кућним условима настало моћно тамбурашко сазвучје.

Титаник је запловио кроз тамбурашку филхармонију. У улози кормилара је аранжер и тамбураш из Сомбора, Марко Парчетић а у посади млади академци из Новог Сада, Ђурђева, Шида и Бачког Брега.

„За само недељу дана сам урадио оркестрацију односно аранжман, контактирамо сам своје пријатеље тамбураше и одмах им поделио ноте“, објаснио је Марко Парчетић.

Моћан хук тамбура, асоцијација је на праву тамбурашку филхармонију како је пројекат и назван, иако су је одсвирали само пет младих музичара.

Милица Лерић, чланица једног женског тамбурашког састава, радо се одазвала Марковом позиву и тамбурашком изазову.

„Ту долазимо до једне занимљиве ситуације – да једну исту деоницу треба да одсвирамо више пута и то на малко другачији начин, односно артикулацију другачију. И ето, поред баса, снимала сам деонице прима, такође више пута да би се добио утисак да што више људи свира. Дакле, нас петоро смо се смењивали са деонице на деоницу” каже Милица која у тамбурашкој обради песме из филма „Титаник“ свира два инстумента: тамбурашки бас и прим тамбурицу.

Распис аранжмана једна је од највећих Маркових љубави, још од средње школе. Често их припрема уз клавир а његови аранжмани су увек изазов који његови пријатељи музичари радо прихватају.

„Овај пројекат је био једна лепа идеја да се споји звук традиционалног инструмента као што је тамбура са модернијим звуком као што је тема из „Титаника“ . Марко је неко ко увек има фантастичне идеје и сви желе да сарађују са њим. Управо једна од тих идеја била је и ова. Надамо се да је ова мала екипа али одабрана, успела да пренесе део идеје слушаоцима“ објаснила је Новосађанка Бранка Биберчић која је у пројекту свирала контру.

„Марко ме позвао да радим на пројекту где тамбуру приказујемо кроз извођење другачијег репертоара. А са њим и продуцентом Владимиром је увек лепо радити и надам се да ће бити још таквих лепих прилика“ нагласио је Петар Танацковић из Шида који је у композији из  „Титаника“ одсвирао деонице на Е бас приму.

„Идеја овог пројекта јесте то да, првенствено младим људима, презентујемо тамбуру у другом светл, управо да ми, на један, могу да кажем, популарнији начин, презентујемо тамбуру и функцију тамбурашког оркестра на другачији начин”, каже он.

Уследила је и тамбурашка обрада Мерлинове песме „Лажу, лажу ме“ са солистом, Марковим другаром Себастијаном из Суботице.

Следећи пројекат обојен моћним тамбурашким звуком, за сада је, како кажу, мала тајна. Оно што знамо јесте да ће млади војвођански тамбураши озбиљно стати на црту правом rock and rollu.

Судећи по броју прегледа на друштвеним мрежама, поштовалаца и професора тамбуре, обраде познатих мелодија у тамбурашком извођењу младих академаца, настале у доба ванредног стања, наишле су на одличне оцене, пријем и коментаре.

Извор: РТВ (Ружица Парчетић)


ПретходниUKIDA SE VANREDNO STANJE, evo i kada!
СледећиРедови и људи са маскама једини доказ да је ванредно стање у Сомбору

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.