Kampanja “ 16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama“

kampanja-obuka-aktivizam-zene

U susret kampanji „16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama“ koja počinje 25. novembra sa Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava, Udruženje žena “Somborske šnajderke” među prvima u Srbiji počele su da se bave socijalnim preduzetništvom, upriličile su obuku za svoje članice sa porukom da samo ekonomska nezavisnost nova znanja i veštine mogu pomoći ženama da se osamostale i žive normalan život.

Za osnaživanje žena, žrtava nasilja najvažnije je to da imaju svoj posao, kažu u Udruženju žena „Somborske šnajderke“. Kako bi mogle same da zarađuju za život važne su im nove veštine šivenja, pa su tako uspešno savladale besplatnu obuku za kožarsko – krznarski zanat, gde su naučile kako se šiju i kroje odevni predmeti od kože i krzna.

Žrtva nasilja: „Ova obuka je značila dosta, jer smo za dve nedelje naučile kako se kroji i šije koža i krzno, a ovo znanje ćemo preneti i našim drugim članicama. Za žrtve nasilja najvažnije je da imaju svoj novac, svim ženama je to bitno da nikada ne zavise od nekog drugog, jer onda ne mogu ni da postanu žrtve nasilja“.


Marija Ivošev, majstor kožarsko krznarskog zanata: „I ako ja govorim da se pećinski čovek oblačio u kožu, koža nikada neće prestati da se nosi. Jako mi je drago što su ove žene dolazile kod mene, uz to tu ima i humanitarna poruka što se odnosi da se ove žene osnaže i osposobe za rad. Meni bi bilo drago od njih nekoliko da nastave dalje da rade sa kožom, jer koža je materijal koja dozvoljava razne kreacije“.

Socijalno preduzetništvo je nešto što ženama daje motiv da mogu same da stvore bolje uslove za život svoje dece.

Dr Tamara Rudić, osnivačica Udruženje žena Somborske šnajderke: „Odlučile smo se da ženama pružimo obuke u šivenju na koži i krznu, jer smatramo da je to zanat koji je ovde u izumiranju u Srbiji. Želimo da radimo nešto kvalitetnije i modernije i da ispratimo potrebe modnog tržišta. Važno je samopoudanje i samopoštovanje naših članica“.

Kroz UŽ „Somborske šnajdreke“ godišnje obuke prođe desetak žena žrtava nasilja, iza sebe imaju modnu reviju i proizvode poput posteljina, cegera, spavaćica i lutki .

 Izvor: RTV (Vesna Milanović Simičić)

ПретходниSedam saobraćajnih nesreća u protekloj sedmici, zbog alkohola i droge zadržano četvoro vozača
СледећиNova oprema za somborske boksere

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.