„Karapandža“ za aktivan odmor u prirodi

Eko centar Karapandža nalazi se pored vikend naselja Kenđija, na obali Bajskog kanala. Do Monoštorskog rita i Eko-centra se najlakše dolazi preko Sombora i Bezdana. Dnevni obilazak jedinstvenog rezervata obično započinje šetnjom kroz hrastovu šumu, nakon čega se može uživati u čarima starih tokova Dunava.

„Imamo pripremljene i edukativne radionice za istraživački rad na šetnim stazama. Uz to je za sve posetioce omogućeno posmatranje ptica“, kaže Biljana Latić, referent za zaštitu zaštićenog područja i životne sredine Vojvodinašume ŠG Sombor.

„Bajski kanal predstavlja stari tok Dunava koji su od 1873. godine do 1875. godine pod vođstvom generala Ištvana Tira zatvorenici prokopali i spojili sa Velikim bačkim kanalom. Vreme je ovde stalo, jer su tu biljne i životinjske vrste jedino prisutne u Vojvodini koje se mogu videti“, objašnjava Radmila Šakić Peurača, samostalni referent za zaštićeno područje i zaštitu životne sredine u „Vojvodinašume“ ŠG Sombor.

U Eko-centru „Karapandža“ može se iznajmiti bicikl, drveni čamac ili kanu i uživati u prirodi i čistoj vodi Bajskog kanala. Takođe, ljubitelji pecanja imaju mogućnost da iznajme sve što im treba za omiljeni hobi.

Nakon dana provedenog u prirodi, turistima se za prenoćište i gastronomske užitke preporučuje Etno kuća „Mali Bordog“ u Bačkom Monoštoru, ali i pčelarska učionica, jedne od retkih u okolini.

„U našoj etno kući spava se u specifičnom krevetu kao pre 100 godina, jer ima autentično punjenje kakve su nekada slamarice bile“, ističe Jelisaveta Bešenji, Etno kuća „Mali Bodrog“ Bački Monoštor.

„Ništa bez hrane, pića i odmora. To znači, da ćete ovde probati razne paprikaše, proizvode od mesa i divljači, ali imamo u ponudi jedinstvenu mariniranu i dimljenu deveriku, koju treba probati“, kaže Zdenka Mitić, sekretar UG „Bodrog“ Bački Monoštor.

„Za sve one koji dođu u našu učionicu imamo košnicu od stakla, u kojoj može da se vidi kako pčele prave med. Ispričamo sve o pčelama i kako one funkcionišu. U svakom slučaju zanimljivo, treba doći“, smatra Anica Periškić, pčelarka iz Bačkog Monoštora.

Eko turizam pruža brojne benefite a jedan od njih je da napunite baterije od gradske vreve. Da bi se sve prirodne draži doživele, u ovom delu Bačke, treba doći i videti.

Izvor: RTV (Vesna Milanović Simičić)

ПретходниKako da izaberete najbolji reklamni materijal za svoj brend?
Следећи„SOMBORSKI KOTLIĆ“ U SUBOTU NA TRGU SVETOG TROJSTVA

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.