Kinofili kažu: Ljubav prema psima nema cenu

Kira je šestostruka svetska prvakinja u rasi Dogo Argentino. Njen vlasnik Slobodan Lazić iz Sombora posle dvadesetogodišnjeg iskustva u dresuri i uzgoju pasa kaže da ljubav nema cenu. Bez obzira što se profesionalno bavi ovom rasom, tu su i drugi psi, jer je na dresuri dvadesetak pasa koji zahtevaju brigu.
„Nismo mi klasični kinolozi, mi smo zapravo kinofili, koji vole tu vrstu koja je prva pripitomljena, i od toga sve počinje, to sad pas prosečan, srednje veličine, apsolutno ne mora biti rasan, košta vlasnika između petsto i hiljadu evra godišnje, zavisi čime ga hrani. Sad smo već došli do neke cifre opipljive, lilava ili dve godišnje to na ove naše uslove nije uopšte šala. Mi držimo dvocifren broj pasa, dvocifren broj godina pa se to multiplicira“, kaže Slobodan Lazić, kinolog i trener.

Tatjana Jovanović, doktor veterine, specijalista kaže da u ambulanti u Odžacima cene lečenja pasa nisu kao u gradovima, zbog standarda vlasnika ljubimaca.

„Moju veterinarsku uslugu moram manje naplatiti nego kolega u gradu, jer se prilagođavam sredini u kojoj živim i standardu naroda. Svaki vlasnik jednog psa prosečno do 10 kilograma telesne mase mora za ampulu da priušti na mesečnom nivou sedamsto, osamsto dinara, čišćenje od crevnih parazira koje se vrši na svaka tri meseca bi bilo oko 200 dinara, a redovne vakcine koje se sporovode na godišnjem nivou, recimo vakcina protiv besnila je 800 dinara, a vakcina protiv infektivnih bolesti je hiljadu“, kaže Tatjana Jovanović.

Ljubav nema cenu, kategoričan je Goran Mihajlović, vlasnik maltezera.

„Imamo kućne ljubimce već desetak godina, a ove kućne, koji žive u kući nekih godinu i po dana unazad. Košta značajno, skupe su igračke, ali vrede sav novac koji se investira u njih“, kaže Goran Mihajlović.

Ako vašem psu kupujete prvoklasnu hranu, ako ima maksimalnu negu, onda cena te ljubavi na godišnjem nivou prelazi hiljadu evra. Ali šta je hiljadu evra u poređenju sa njihovom odanošću i ljubavlju. To kažu, mnogo više vredi.

Izvor: rtv.rs

ПретходниSve manje stočara se bavi ovčarstvom
СледећиKazivanja o Somboru u Srbskom dnevniku (1853-1864)

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.