Klavirski koncert Jovane Kosanović

Kulturni Centar Laza Kostić vas poziva na klavirski koncert Jovane Kosanović, pod nazivom „SOMBORCI SVOME GRADU“, koji će se održati u subotu, 16. februara, u Narodnom pozorištu Sombor, sa početkom u 19h.

Program: J. S. Bah- Preludijum i fuga Es- Dur, 2. sveska, BWV 876
W. A. Mocart- Varijacije na temu Glukove arije “Unser dummer Pöbel meint”,G-Dur, K. 455
D. Radić-Tri prelida
F. Liszt- Transcendentalna etida br. 12“Mećava”

Pauza: L. V. Betoven- Sonata br. 30, E- Dur, op. 109
1.Vivace ma non troppo.Adagio espressivo
2. Prestissimo
3. Gesangvoll,mit innigster Empfindung. Andante molto cantabile ed espressivo

R. Šuman- Bečkikarneval op. 26
1. Allegro (Sehr Lebhaft) 
2. Romanze (Ziemlich Langsam) 
3. Scherzino
4. Intermezzo
5. Finale (Höchst Lebhaft)

Jovana Kosanović rođena je 14.11.1997. u Somboru. Osnovnu školu „Avram Mrazović“ i Osnovnu muzičku školu „Petar Konjović“ u klasi prof. Arlete Štrangarić-Šteta, završava u svom rodnom gradu 2012. godine. Četiri godine kasnije, u Beogradu završava Srednju muzičku školu „Vatroslav Lisinski“, u klasi prof. Olge Bauer. Po završetku srednjošlolskog obrazovanja, upisuje osnovne studije na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Gracu u klasi prof. Milane Chernyavske.

Od svoje sedme godine, kada počinje da svira klavir, do danas imala je preko 400 nastupa u zemlji (u Kolarčevoj zadužbini, SKC Beograda, Gradskoj kući Novog Sada i Sombora, Narodnom pozoristu Sombora, Karlovačkoj gimnaziji…) i inostranstvu (Nemačkoj, Italiji, Hrvatskoj, Poljskoj, Austriji, Kazahstanu, Makedoniji…). Nastupala je na fetivalima SOMUS, Kult, “30. Sommermusik im Oberen Nagoldtal”, BUNT, „Zlatno zvonce“, a 2015. godine izabrana je da učestvuje na festivalu ruskog pijaniste Denisa Matsujeva „Astana Piano Passion“ u Kazahstanu. Nastupala je pred kamerama televizijskih stanica RTS, RTV, ORF, Mezzo i Astana TV. Od svoje sedme godine, prvog takmičenja i osvojene prve nagrade sa maksimalnih 100 bodova, do danas je osvojila preko 30 nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima, među kojima su: prve nagrade na Republičkom takmičenju učenika muzičkih i baletskih škola Srbije ( 2007, 2011, 2013, 2015), prvo mesto na Smotri talenata u Sremskim Karlovcima (2011, 2013), prva nagrada na Festivalu muzičkih škola Srbije (2009), druga nagrada na Međunarodnom pijanističkom takmičenju- Memorijalu “Isidor Bajić” u Novom Sadu (2016), prva nagrada na takmičenju „Josip Slavenski“ (2012, 2014), druga nagrada na Međunarodnom pijanističkom takmičenju „Zlatko Grgošević“ u Zagrebu (2014), te zvanja laureata na takmičenjima „Josif Marinković“ (2008) i „Memorijal Dušan Protić“ (2013, 2015), 2011. godine kao najmlađa takmičarka u kategoriji na Međunarodnom takmičenju „Roma 2011″ (Rim, Italija) osvaja treću nagradu, treća nagrada na takmičenju “Livorno Young” u Italiji (2018), prva nagrada i zvanje laureata na Međunarodnom takmičenju “Davorin Jenko” u Beogradu (2018)… 2015. godine pozvana je da kao jedna od dvadeset mladih pijanista iz celog sveta učestvuje na master klasu „San Daniele Piano Meeting“ u Italiji, gde ima priliku da, pored rada sa vrsnim klavirskim pedagozima, nastupa u dvorcima Severne Italije. 2016. godine se u okviru međunarodne klavirske skole CLAVIS pri Zagrebačkoj akademiji usavršava sa gostujućim prof. Grigori Gruzmanom. 2013. godine ima svoj orkestarski debi povodom jubileja škole „Vatroslav Lisinski“ izvodivši Mocartov koncert br. 23 u A-duru u velikoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu.

Usavršavala se sa pedagozima: Grigory Gruzman, Natalia Trull, Milana Chernyavska, Aleksandar Madžar, Jacques Rouvier, Wolfgang Manz, Ninoslav Živković, Aquiles Delle Vigne, Boris Bloch, Sofya Gulyak,Uki Ovaskainen, Robert Levin itd.

Pored uspeha iz klavira, takmičila se na opštinskim, okružnim i republičkim takmičenjima iz srpskog, biologije, fizike, matematike i hemije osvojivši brojne nagrade.

Dobitnica je Pohvale Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine za postignute rezultate u oblasti muzike 2010. i 2011. godine, kao i Zahvalnice Opštine Čukarica za postignute rezultate na Republičkom takmičenju 2013. i 2015. godine.

Bila je stipendista Fonda „Dositeja“ i dobitnica stipendije za posebno nadarene učenike i studente Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Dobitnica je stipendije Univerziteta umetnosti u Gracu za postignute rezultate i učesnik “Mentoring” projekta.

Izvor: kcsombor.org.rs

ПретходниMonodrama o tragičnoj ljubavi
СледећиOVOG VIKENDA SOMBOR PROSLAVLJA DAN GRADA

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.