Клавирски концерт Јоване Косановић


Културни Центар Лаза Костић вас позива на клавирски концерт Јоване Косановић, под називом “СОМБОРЦИ СВОМЕ ГРАДУ”, који ће се одржати у суботу, 16. фебруара, у Народном позоришту Сомбор, са почетком у 19х.

Program: J. S. Bah- Preludijum i fuga Es- Dur, 2. sveska, BWV 876
W. A. Mocart- Varijacije na temu Glukove arije “Unser dummer Pöbel meint”,G-Dur, K. 455
D. Radić-Tri prelida
F. Liszt- Transcendentalna etida br. 12“Mećava”

Pauza: L. V. Betoven- Sonata br. 30, E- Dur, op. 109
1.Vivace ma non troppo.Adagio espressivo
2. Prestissimo
3. Gesangvoll,mit innigster Empfindung. Andante molto cantabile ed espressivo

R. Šuman- Bečkikarneval op. 26
1. Allegro (Sehr Lebhaft) 
2. Romanze (Ziemlich Langsam) 
3. Scherzino
4. Intermezzo
5. Finale (Höchst Lebhaft)

Јована Косановић рођена је 14.11.1997. у Сомбору. Основну школу “Аврам Мразовић” и Основну музичку школу “Петар Коњовић” у класи проф. Арлете Штрангарић-Штета, завршава у свом родном граду 2012. године. Четири године касније, у Београду завршава Средњу музичку школу “Ватрослав Лисински”, у класи проф. Олге Бауер. По завршетку средњошлолског образовања, уписује основне студије на Универзитету за музику и извођачке уметности у Грацу у класи проф. Milane Chernyavske.

Од своје седме године, када почиње да свира клавир, до данас имала је преко 400 наступа у земљи (у Коларчевој задужбини, СКЦ Београда, Градској кући Новог Сада и Сомбора, Народном позористу Сомбора, Карловачкој гимназији…) и иностранству (Немачкој, Италији, Хрватској, Пољској, Аустрији, Казахстану, Македонији…). Наступала је на фетивалима СОМУС, Култ, “30. Sommermusik im Oberen Nagoldtal”, БУНТ, “Златно звонце”, а 2015. године изабрана је да учествује на фестивалу руског пијанисте Denisa Matsujeva “Astana Piano Passion” у Казахстану. Наступала је пред камерама телевизијских станица РТС, РТВ, ОРФ, Mezzo и Астана ТВ. Од своје седме године, првог такмичења и освојене прве награде са максималних 100 бодова, до данас је освојила преко 30 награда на републичким и међународним такмичењима, међу којима су: прве награде на Републичком такмичењу ученика музичких и балетских школа Србије ( 2007, 2011, 2013, 2015), прво место на Смотри талената у Сремским Карловцима (2011, 2013), прва награда на Фестивалу музичких школа Србије (2009), друга награда на Међународном пијанистичком такмичењу- Меморијалу “Исидор Бајић” у Новом Саду (2016), прва награда на такмичењу “Јосип Славенски” (2012, 2014), друга награда на Међународном пијанистичком такмичењу “Златко Гргошевић” у Загребу (2014), те звања лауреата на такмичењима “Јосиф Маринковић” (2008) и “Меморијал Душан Протић” (2013, 2015), 2011. године као најмлађа такмичарка у категорији на Међународном такмичењу “Рома 2011” (Рим, Италија) осваја трећу награду, трећа награда на такмичењу “Livorno Young” у Италији (2018), прва награда и звање лауреата на Међународном такмичењу “Даворин Јенко” у Београду (2018)… 2015. године позвана је да као једна од двадесет младих пијаниста из целог света учествује на мастер класу “San Daniele Piano Meeting” у Италији, где има прилику да, поред рада са врсним клавирским педагозима, наступа у дворцима Северне Италије. 2016. године се у оквиру међународне клавирске сколе ЦЛАВИС при Загребачкој академији усавршава са гостујућим проф. Grigori Gruzmanom. 2013. године има свој оркестарски деби поводом јубилеја школе “Ватрослав Лисински” изводивши Моцартов концерт бр. 23 у А-дуру у великој сали Коларчеве задужбине у Београду.

Усавршавала се са педагозима: Grigory Gruzman, Natalia Trull, Milana Chernyavska, Aleksandar Madžar, Jacques Rouvier, Wolfgang Manz, Нинослав Живковић, Aquiles Delle Vigne, Boris Bloch, Sofya Gulyak,Uki Ovaskainen, Robert Levin itd.

Поред успеха из клавира, такмичила се на општинским, окружним и републичким такмичењима из српског, биологије, физике, математике и хемије освојивши бројне награде.

Добитница је Похвале Владе Аутономне покрајине Војводине за постигнуте резултате у области музике 2010. и 2011. године, као и Захвалнице Општине Чукарица за постигнуте резултате на Републичком такмичењу 2013. и 2015. године.

Била је стипендиста Фонда “Доситеја” и добитница стипендије за посебно надарене ученике и студенте Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Добитница је стипендије Универзитета уметности у Грацу за постигнуте резултате и учесник “Менторинг” пројекта.

Извор: kcsombor.org.rs


ПретходниМонодрама о трагичној љубави
СледећиОВОГ ВИКЕНДА СОМБОР ПРОСЛАВЉА ДАН ГРАДА

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.