Ključ za smanjenje smrtnosti od raka dojke

Ključ za smanjenje smrtnosti od raka dojke: Rana dijagnostika i inovativne terapije!

„Godišnje u Srbiji od raka dojke oboli oko 4.400 žena, dok se u Vojvodini godišnje dijagnostifikuje oko 1.200 novih pacijentkinja sa kancerom dojke,“ poručeno je na tribini u okviru nacionalne kampanje „Udruženi za život pred nama“, koja ima za cilj podizanje svesti građana o raku dojke, značaju rane dijagnostike i psihološke podrške u onkološkom lečenju, kao i najnovijim terapijskim opcijama.

Treću po redu tribinu organizovalo je Društvo za borbu protiv raka Sombor, koje zajedno sa šest udruženja iz Beograda, Niša, Kragujevca, Užica i Vrnjačke banje sprovodi ovu kampanju.

Doc. dr Lazar Popović, lekar specijalista internističke onkologije na Institutu za onkologiju Vojvodine upozorava na još jednu zabrinjavajuću statistiku – da se kod 1 od 3 žene sa rakom razvije uznapredovali karcinom dojke, koji je i glavni uzrok smrtnosti od ove bolesti, a statistike pokazuju i da samo 27% obolelih osoba od metastatskog karcinoma dojke preživi posle pet godina.

Međutim, dr Popović kaže da je nakon 10 godina istraživanja, ostvaren veliki rezultat u lečenju metastatskog karcinoma dojke – „Najnovije terapijske opcije u lečenju metastatskog karcinoma dojke značajno produžavaju život i smanjuju rizik od smrti za čak 30 odsto i to onog podtipa koji je prisutan kod 70 odsto pacijentkinja: HER2- i HR+. Iako poslednjih godina možemo videti napredak u dostupnosti modernih terapija za različite kategorije pacijenata, nažalost ogromna većina pacijentkinja sa metastatskim karcinomom dojke i dalje nema dostupnu terapiju.“

Prim. dr Đerđi Šarić, predsednica udruženja Društvo za borbu protiv raka Sombor, pored inovativnih terapija, posebno naglašava značaj rane dijagnostike u lečenju karcinoma dojke.

„Društvo za borbu protiv raka Sombor je već 50 godina velika podrška svim obolelima i ovom nacionalnom kampanjom koju zajednički sa još šest udruženja sprovodimo u čitavoj Srbiji pokazujemo da svaka žena, bez obzira da li živi u gradu ili selu, da li živi na jugu ili severu Srbije, zaslužuje podršku i sve one zaslužuju jednake šanse za uspešnu borbu sa ovom bolešću. Zbog toga, neophodno je da sve one imaju najbolju moguću dostupnu terapiju“, kaže dr Šarić.

Kao jedan od najvažnijih segmenata onkološkog lečenja, pored inovativnih terapija na tribini se navodi i psihološka podrška ženama sa kancerom dojke. „Značaj psihološke podrške u svakom trenutku borbe protiv raka dojke od neprocenjivog je značaja. Pacijentkinjama su različite životne priče, godine starosti, lična i profesionalna ostvarenost, ali cilj je isti. Zato je dragoceno da sve te žene čuju druge priče i podele iskustva i da vide da nisu same u toj borbi, da su druge žene, porodice, prijatelji, lekari i medicinske sestre tu za njih“, izjavila je Izabela Rašković, jedan od psihologa u udruženju Društvo za borbu protiv raka Sombor.

Na tribini je poručeno da rak dojke često pogađa žene u periodu kada imaju velike odgovornosti, u porodičnom, društvenom, ekonomskom i karijernom smislu. „U takvom životnom dobu, rak dojke žene dožive vrlo tragično, ali usred svega toga, život se nastavlja i one treba da nauče kako da žive sa takvim okolnostima. Razumevanje problema i preuzimanje kontrole nad tim izborima je najznačajniji korak napred, a psihološka podrška i briga o mentalnom zdravlju je neophodna u procesu lečenja“, izjavila je Monika Vuk, psiholog u udruženju Društvo za borbu protiv raka Sombor.

Tribine u okviru nacionalne kampanje „Udruženi za život pred nama“ o uznapredovalom karcinomu dojke, načinima lečenja, značaju psihološke podrške u lečenju raka dojke i dostupnosti inovativnih terapija u Srbiji i okruženju su već realizovane u Beogradu i Nišu, a tribine će se tokom decembra održati u Užicu 13, a nakon toga i u Kragujevcu 17. decembra 2019. godine.

Kampanju „Udruženi za život pred nama“ organizuje „Društvo za borbu protiv raka” iz Sombora zajedno sa još šest udruženja – „Evropa dona“ i „Budimo zajedno” iz Beograda, „Ženski centar Milica“ iz Vrnjačke Banje, žena obolelih i lečenih od raka dojke „Volja“ iz Kragujevca, Savetovalištem za žene obolele od udruženjem raka dojke „Jefimija” Užice i Udruženje žena sa rakom dojke „Biser“ iz Niša.

Za sve dodatne infromacije molimo Vas da kontaktirate Marijanu Adamović na broj 064 64 111 27 i marijana.adamovic@olafmcateer.rs ili na telefon agencije Olaf&McAteer +381 11 33 42 955; 33 42 956.

PrethodniInternacionalni pozorišni vikend u Narodnom pozorištu Sombor
SledećiPastor: Država treba da zaustavi priliv migranata

OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.