Kniževna nagrada „Herceg János”

Žiri koji je zasedao u sastavu Marija Vašađi, Roža Jodal i J.Jožef Fekete (predsednik žirija) na osnovu jednoglasne odluke od 20. 08. 2020. godine Književnu nagradu „Janoš Herceg“ Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ u Somboru za 2020. godinu dodeljuje Atili Balažu (Balázs Attila) iz Budimpešte, kao znak priznanja za njegovo životno delo.

Obrazloženje: Od objavljivanja svog romana „Cuniculus“ ovaj pisac u vojvođanskoj mađarskoj književnosti smatra se za „gromadu koja pripoveda“, čije je pripovedačkonadahnuće neisrcpno.

Skoro svi njegovi romani, pripovetke, književne beleške, blizu dvadeset knjiga, vezuju se za Novi Sad, a monumentalni istorijski roman „Kinek Észak, Kinek Dél“ („Nekome Sever, Nekome Jug“) predstavlja vrhunac njegovog stvaralaštva. U ovom smislu prozna umetnost Atile Balaža korespondira sa stvaralačkim duhom Janoša Hercega.

Balázs Attila, író Fotó: Dudás Szabolcs 2013.10.28.

Dela Atile Balaža predstavljaju istaknuti pravac u vojvođanskoj mađarskoj književnosti, donose preporod forme u proznoj umetnosti, njegov humor je fascinantan, zadivljujući, a infantilan način posmatranja njegovo pripovedanje vodi u svojevrstan apsurd. 

U Somboru, 20.08.2o20.     

ПретходниVeliko spremanje Velikog Bačkog kanala
СледећиU Srpskom Miletiću mural u znak podrške deci oboleloj od raka

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.