Književna nagrada „Janoš Herceg“

Žiri sastavljen od pisaca Marije Vašagi, Petera Šinkoviča i Jožefa J. Fekete na osnovu jednoglasne odluke iz 22. avgusta ove godine Književnu nagradu „Janoš Herceg“ Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ u Somboru za 2019. godinu dodelio je književnici Roži Jodal iz Novog Sada.

Nagrada je dodeljena u znak priznanja za njeno životno delo.

Svečano uručenje nagrade biće održano na manifestaciji Podunavski dani Janoša Hercega, 1. oktobra 2019. godine.


Književna nagrada „Herceg Janoš”, dodeljuje se u okviru Podunavskih dana Janoša Hercega. Nagrada se dodeljuje autorima koji kroz svoj rad prepoznaju i predstavljaju osobenosti regije u kojoj žive, u skladu sa filozofijom Janoša Hercega. Nagradu Herceg Janoš 2000. godine utemeljilo je Džepno pozorište Berta Ferenc, a autorska prava za dodelu nagrade, koja nosi ime znamenitog akademika i književnika, nekadašnjeg direktora Gradske biblioteke, Janoša Hercega, preuzela je Gradska biblioteka Karlo Bijelicki.

Somborska Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ na osnovu jednoglasne odluke Ocenjivačke komisije u sastavu Marija Vašađi, književnik, Peter Šinković, književnik, Jožef J. Fekete, književnik, predsednik žirija, donošene 22.08.2019., književnu nagradu „Herceg Janoš“ za godinu dodeljuje književnici Roži Jodal, kao značajno priznanje njenog životnog stvaralaštva.

Obrazloženje: Roža Jodal je svestran prozni pisac sa bogatim izborom tema, isto tako je raznovrstan njen pripovedački jezik. Ocenjivačka komisija je imala u vidu njene pripovetke, romane, radiodrame, priče, objavljivane u više izdanja, kao i njene pozorišne i književne kritike. Komisija je uzela u obzir da Roža Jodal istovremeno neposredno oslovljava mlade i odrasle čitaoce, a u njenom pripovedačkom svetu sa istom važnošću predstvalja problematiku prošlosti i sadašnjice, sve to posmatravši i prikazavši kroz prizmu ljubavi, patnje, zla, propasti, bede i umetničkog bitisanja.

Prozna umetnost Rože Jodal je u dijalogu sa stvaralačkim duhom Janoša Hercega.

U Somboru , 22.08.2019.
Jožef J. Fekete
Predsednik ocenjivačke komisije

ПретходниPOČEO RAD NA NOVOM PROJEKTU NARODNOG POZORIŠTA SOMBOR
СледећиApel Somborcima da uništavaju ambroziju, kazne 25.000 dinara

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.