Književno veče Mire Perić u gradskoj biblioteci

Mira-Peric-Kraljik-2

Gradska biblioteka Karlo Bijelicki, u sredu, 20. aprila, organizuje književno veče Mire Perić, glumice, pesnikinje, dramskog pisca i prvakinje HNK iz Osijeka, pod nazivom PROCES SAZREVANJA.

Umetničku podršku celoj večeri daće učenici muzičke škole Petar Konjović, Staša i Maksim Podlipec, i Umetničkog studija u Somboru, Katarina Kosanović. red. prof. art. MIRA PERIĆ glumu je diplomirala 1984. godine na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. U Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku odigrala je preko stotinu značajnih pozorišnih uloga i stekla status Prvakinje drame.

Uz glumu, režira i piše drame i poeziju. Igrala je u TV dramama, u telenovelama, snimala je za televizijski školski program. Od 1992. godine predaje na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti. Predaje kolegije iz dramske i lutkarske umjetnosti. Objavljuje niz stručnih i naučnih radova.

Napisala je priručnik Dramske igre za djecu predškolske dobi (2009.), Pretapanja kazališne ljepote (2009.), Sumrak ega (2012.), Žene u dijelovima (2012.), dramatizaciju Nazorovog Bijelog jelena (2012.), Osveta lavice (2011.), Glumačko sazrijevanje (2018.), Drame (2021.). Voditeljica je Odsjeka za umjetnička područja.

Dobitnica je niza zahvalnica, nagrada i priznanja. Godine 2009. dobitnica je javnog priznanja Zlatna plaketa „Pečat Grada Osijeka“ za posebna ostvarenja u području pozorišne kulture, vaspitanja i obrazovanja, godine 2013. i 2019. dobija Priznanje od Hrvatskog društva dramskih umjetnika za doprinos hrvatskom glumištu i pozorišnoj umetnosti, godine 2019. dobitnica je Priznanja za uspešan rad i doprinos delovanju i ugledu Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Na nivou hrvatskih mogućnosti redovna profesorica umetnosti Mira Perić maksimalno se zalaže za intenzivno unapređenje dramske i lutkarske pedagogije u vaspitno obrazovnom procesu.

Miru Perić, imaćemo priliku da upoznamo u opuštenoj i neobičnoj književnoj večeri, čiji je početak zakazan za 18 časova, u Sali Dečjeg odeljenja Biblioteke.

ПретходниSOMBOR DOBIO NOVE KANTE I KONTEJNERE KOJI ĆE BITI PODELJENI GRAĐANIMA
СледећиAutomobilske gume za sve sezone

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.