Ко има право на повластице за струју?


Од следећег месеца више грађана могло би да добије повластице за струју. На снагу ступа нови правилник по којем се граница за стицање статуса енергетски заштићеног купца повећава за неке категорије и до 600 динара. Од почетка године попусте на струју користило је око 75.000 грађана.

До 250 киловата струје бесплатно добијају сви социјално угрожени грађни и примаоци дечјег додатка директно, без подношења захтева.

Надлежне градске и општинске службе спискове корисника достављају Министарству енергетике и на основу њих ЕПС умањује рачуне.

Право на олакшице имају и други грађани, али морају да поднесу захтев. Да ли ће повластице остварити зависи од прихода и броја чланова домаћинства, али се од 1. јуна шанса увећава.

За једночлано домаћинство граница је приход до 14.848,60 динара, са два и три члана до 21.619,25 динара, за породице са четири и пет чланова до 28.385,45 динара, са шест и више чланова до 35.696,30 динара.

Већина локалних самоуправа коначно је грађане ослободила бар трошка подношења захтева.

Повластице на бесплатних до 75 кубних метра гаса месечно, могу да се остваре од октобра до априла. Ту погодност користи мало грађана, протекле грејне сезоне тек 52 домаћинства.

Извор: РТС


ПретходниДо када морате да подигнете 100 евра са рачуна?
СледећиСомборски котлић и “Улица старих заната” у јуну

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.