Koje su to najveće onlajn opasnosti za mlade?

kompjuter

Ako ste roditelj tinejdžera, sigurno ste i više nego svesni da opasnosti vrebaju sa svih strana. Deluje da svoje dete nikada ne možete previše zaštititi, a zaštititi jednog buntovnika je izazov sam po sebi. Ako ste u najosetljivijim, tinejdžerskim godinama, verovatno imate osećaj da ste nedodirljivi, a onlajn prostor doživljavate kao dobro poznato digitalno igralište.

Zaštita omladine danas je značajno otežana povećanom upotrebom interneta. Velikom brzinom se pojavljuju onlajn noviteti, koje mladi prosto upijaju, a mi kaskamo za njima u pokušaju da ispratimo šta je trenutno “in” i kako da ih na najbolji način zaštitimo od pretnji koje proističu iz tog “in” otkrića. 

Zadatak današnjih roditelja nije nimalo lak, a deca se na sve to bune da im se premalo veruje, da starijij nemaju poverenja i da im ne daju slobodu. Međutim, jasno je da sa poklonjenom slobodom u paketu uvek ide i dodatna odgovornost. I, zaista, tinejdžeri su sposobni da budu odgovorni i da brinu o svojoj bezbednosti, ali se prethodno moraju upoznati sa onlajn (i oflajn) opasnostima od kojih ih ponekad deli samo klik miša.

Onlajn prostranstvo je nepregledno, puno korisnih informacija, zabave, interesantnih aplikacija, ali i izazova i opasnosti. Tinejdžeri i mlađi odrasli na internetu provode najviše vremena pa su često upravo oni meta raličitih onlajn prevara. Manjak iskustva ponekad im onemogućava da uoče skrivene motive i na vreme se izvuku iz neprilike. Baš zato smo rešili da se pozabavimo najčešćim onlajn prevarama koje prete mladima i upozorimo mlade i njihove roditelje na potencijalne opasnosti.

Obmane na društvenim mrežama – krađa ličnih podataka

Društvene mreže su postale važan deo naših života – koristimo ih da bismo se informisali i komunicirali sa svojim onlajn prijateljima, proverili šta rade naše omiljene poznate ličnosti ili obavili kupovinu. Brojne aspekte života smo preselili onlajn, što otvara dodatne mogućnosti za prevarante i predatore. 

Zaštita ličnih podataka poslednjih godina je uvek aktuelna tema. Samo jedan nepromišljeni klik će omogućiti nepoznatoj osobi da nezakonito upotrebi naše privatne podatke ili čak ukrade naš identitet! Trebalo bi izbegavati linkove koji nam stignu od nepoznatih osoba ili čak sumnjive linkove koji stignu s profila osoba koje su nam prijatelji. Često su u pitanju prevare, odnosno linkovi koji nas ne vode na željenu vest ili nagradnu igru, nego nas preusmere na neku drugu veb-stranicu koja je kreirana upravo da bi prikupljala lične podatke posetilaca ili posejala virus. 

Lažna markirana roba

Tinejdžeri često žele da izgledaju poput svojih slavnih idola, ali imaju problem što ne raspolažu ni desetinom budžeta zvezda, koje se sa naslovnih strana osmehuju, od glave do pete upakovane u brendiranu odeću i obuću. Jasno je da će omladini posebno primamljive biti onlajn prodavnice koje po neverovatno niskim cenama nude željenu brendiranu robu.

Sve što je previše dobro da bi bilo istinito uglavnom i jeste, pa se najčešće radi o prevari. U najboljem slučaju će na vašu adresu stići loša kopija originala koja vredi čak i manje nego što ste platili. U najgorem slučaju, uopšte nećete dobiti kupljen artikal, a podatke s vaših kreditnih kartica će biti iskorišteni za finansijske malverzacije i uskoro ćete gledati u prazan bankovni račun.

Lažne stipendije i prevarantske poslovne ponude

Pohađanje prestižnih visokih škola mnogima je životni san. Međutim, visoka školarina i, neretko, život u drugom gradu, predstavljaju ogroman trošak i brojni maturanti su primorani da odustanu od svojih želja. Najprijatnije iznenađenje u takvom momentu može biti ponuda stipendije. Od budućeg studenta će se zahtevati samo plaćanje simbolične takse kako bi uspešno aplicirali za stipendiju. Navodni “troškovi” će možda biti predstavljeni kao porez, taksa ili svojevrsna naknada, ali ishod je uvek isti: iznos uplaćen, a od stipendije ni traga. 

Sledeći korak su ponude za posao koje funkcionišu na sličnu foru. Pauzu između semestara će mnogi studenti iskoristiti da pronađu neki honorarni posao i tako pomogunu svojim roditeljima i zarade džeparac. Međutim, na legitimnim sajtovima za zapošljavanje ponekad ćete naići na lažne oglase za posao. Prevaranti će vašu aplikaciju iskoristiti da prikupe lične podatke i potom otvore bankovne račune na vaše ime ili izrade lažnu dokumentaciju.

Oflajn opasnosti su i dalje prisutne

Suočeni s ogromnom količinom onlajn pretnji iz sajber sveta, ponekad zaboravljamo da su i “oflajn” pretnje i dalje aktivne. Nisu se svi kriminalci preselili onlajn, pa je zaštita našeg doma, porodice i vredne imovine veoma važna. Ugradnja odgovarajućeg sistema tehničke zaštite uvek mora biti prioritet, jer jedino tako možete biti sigurni da ste vi i vaši najmiliji uvek bezbedni i bezbrižni u svojoj oazi mira. Ako ste spremni da sigurnost svog doma ili poslovnog prostora podignete na najviši nivo – u ponudi kompanije Videomont možete pronaći provereni asortiman renomiranih svetskih proizvođača kada su u pitanju video nadzor i drugi sistemi zaštite. 

Kada je reč o zaštiti od onlajn pretnji, vodite se jednom devizom: ako zvuči previše dobro da bi bilo istinito, verovatno i jeste. Pre nego što s nepoznatim izvorom podelite svoje lične podatke, iskoristite veštine i proverite forume i tuđa iskustva. Lako možete ustanoviti da li je reč o proverenoj i pouzdanoj kompaniji ili je u pitanju prevarant s višegodišnjim iskustvom. Poruke s nepoznatih profila izbegavajte i trudite se da ne budete brzopleti u donošenju odluka, koje bi mogle da vas koštaju mnogo novca, briga i suza. 

PrethodniSombor i Gornje Podunavlje iz ugla dva fotografa
SledećiPredstavljanje knjige Borba sa svakodnevicom, Vanje Vulin Smiljić

OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.