Koje su to najveće onlajn opasnosti za mlade?

kompjuter

Ако сте родитељ тинејџера, сигурно сте и више него свесни да опасности вребају са свих страна. Делује да своје дете никада не можете превише заштитити, а заштитити једног бунтовника је изазов сам по себи. Ако сте у најосетљивијим, тинејџерским годинама, вероватно имате осећај да сте недодирљиви, а онлајн простор доживљавате као добро познато дигитално игралиште.

Заштита омладине данас је значајно отежана повећаном употребом интернета. Великом брзином се појављују онлајн новитети, које млади просто упијају, а ми каскамо за њима у покушају да испратимо шта је тренутно “ин” и како да их на најбољи начин заштитимо од претњи које проистичу из тог “ин” открића. 

Задатак данашњих родитеља није нимало лак, а деца се на све то буне да им се премало верује, да старијиј немају поверења и да им не дају слободу. Међутим, јасно је да са поклоњеном слободом у пакету увек иде и додатна одговорност. И, заиста, тинејџери су способни да буду одговорни и да брину о својој безбедности, али се претходно морају упознати са онлајн (и офлајн) опасностима од којих их понекад дели само клик миша.

Онлајн пространство је непрегледно, пуно корисних информација, забаве, интересантних апликација, али и изазова и опасности. Тинејџери и млађи одрасли на интернету проводе највише времена па су често управо они мета раличитих онлајн превара. Мањак искуства понекад им онемогућава да уоче скривене мотиве и на време се извуку из неприлике. Баш зато смо решили да се позабавимо најчешћим онлајн преварама које прете младима и упозоримо младе и њихове родитеље на потенцијалне опасности.

Обмане на друштвеним мрежама – крађа личних података

Друштвене мреже су постале важан део наших живота – користимо их да бисмо се информисали и комуницирали са својим онлајн пријатељима, проверили шта раде наше омиљене познате личности или обавили куповину. Бројне аспекте живота смо преселили онлајн, што отвара додатне могућности за преваранте и предаторе. 

Заштита личних података последњих година је увек актуелна тема. Само један непромишљени клик ће омогућити непознатој особи да незаконито употреби наше приватне податке или чак украде наш идентитет! Требало би избегавати линкове који нам стигну од непознатих особа или чак сумњиве линкове који стигну с профила особа које су нам пријатељи. Често су у питању преваре, односно линкови који нас не воде нa жељену вест или наградну игру, него нас преусмере на неку другу веб-страницу која је креирана управо да би прикупљала личне податке посетилаца или посејала вирус. 

Лажна маркирана роба

Тинејџери често желе да изгледају попут својих славних идола, али имају проблем што не располажу ни десетином буџета звезда, које се са насловних страна осмехују, од главе до пете упаковане у брендирану одећу и обућу. Јасно је да ће омладини посебно примамљиве бити онлајн продавнице које по невероватно ниским ценама нуде жељену брендирану робу.

Све што је превише добро да би било истинито углавном и јесте, па се најчешће ради о превари. У најбољем случају ће на вашу адресу стићи лоша копија оригинала која вреди чак и мање него што сте платили. У најгорем случају, уопште нећете добити купљен артикал, а податке с ваших кредитних картица ће бити искориштени за финансијске малверзације и ускоро ћете гледати у празан банковни рачун.

Лажне стипендије и преварантске пословне понуде

Похађање престижних високих школа многима је животни сан. Међутим, висока школарина и, неретко, живот у другом граду, представљају огроман трошак и бројни матуранти су приморани да одустану од својих жеља. Најпријатније изненађење у таквом моменту може бити понуда стипендије. Од будућег студента ће се захтевати само плаћање симболичне таксе како би успешно аплицирали за стипендију. Наводни “трошкови” ће можда бити представљени као порез, такса или својеврсна накнада, али исход је увек исти: износ уплаћен, а од стипендије ни трага. 

Следећи корак су понуде за посао које функционишу на сличну фору. Паузу између семестара ће многи студенти искористити да пронађу неки хонорарни посао и тако помогуну својим родитељима и зараде џепарац. Међутим, на легитимним сајтовима за запошљавање понекад ћете наићи на лажне огласе за посао. Преваранти ће вашу апликацију искористити да прикупе личне податке и потом отворе банковне рачуне на ваше име или израде лажну документацију.

Офлајн опасности су и даље присутне

Суочени с огромном количином онлајн претњи из сајбер света, понекад заборављамо да су и “офлајн” претње и даље активне. Нису се сви криминалци преселили онлајн, па је заштита нашег дома, породице и вредне имовине веома важна. Уградња одговарајућег система техничке заштите увек мора бити приоритет, јер једино тако можете бити сигурни да сте ви и ваши најмилији увек безбедни и безбрижни у својој оази мира. Ако сте спремни да сигурност свог дома или пословног простора подигнете на највиши ниво – у понуди компаније Videomont можете пронаћи проверени асортиман реномираних светских произвођача када су у питању видео надзор и други системи заштите. 

Када је реч о заштити од онлајн претњи, водите се једном девизом: ако звучи превише добро да би било истинито, вероватно и јесте. Пре него што с непознатим извором поделите своје личне податке, искористите вештине и проверите форуме и туђа искуства. Лако можете установити да ли је реч о провереној и поузданој компанији или је у питању преварант с вишегодишњим искуством. Поруке с непознатих профила избегавајте и трудите се да не будете брзоплети у доношењу одлука, које би могле да вас коштају много новца, брига и суза. 

ПретходниSombor i Gornje Podunavlje iz ugla dva fotografa
СледећиPredstavljanje knjige Borba sa svakodnevicom, Vanje Vulin Smiljić

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.