Koje usluge nude štamparije u Srbiji?

retro-pecati-za-slova-stampanje

Velike su šanse da ste makar jednom bili u štampariji. Štampali ste neki dokument, fotografije ili došli kako biste samo skenirali odredjene papire. Medjutim, verovatno nikada niste dobili ideju da biste mogli da ištampate željeni dizajn na tkanini i tako dobijete unikatnu torbu ili neki drugi komad odeće.

Napredak tehnologije štampanja i popularnost vizuelnog sadržaja, omogućili su opstanak štamparija i njihov prelazak u digitalnu sferu. Takodje, odredjene starije metode štampanja preživele su zahvaljujući kvalitetu i potrebi za njihovom upotrebom. U nastavku teksta se upoznajte sa tradicionalnim i modernim vrstama štampanja koje su trenutno popularne u Srbiji.

Digitalna štampa – najbrža metoda štampanja

Digitalna štampa je trenutno jedna od najtraženjih vrsta štampanja. Omogućava direktnu povezanost štamparske mašine sa drugim uredjajem na kome se nalazi materijal za štampanje, pa je zato ovo veoma brza i efikasna metoda.

Computer to press – statička digitalna štampa

Digitalna štampa velikih formata ili plotovanje je vrsta štampe čije proizvode sigurno svakodnevno vidjate u vašem okruženju. Najbolji primer za to su reklame na izlozima, ceradama, plakati i posteri. Visok kvalitet izrade i isticanje vizuelnog identiteta brenda koje ovi načini reklamiranja nude su glavni razlozi njihove primene. Osim u promotivne svrhe, koriste se i na umetničkim izložbama, manifestacijama, prezentacijama rendera, kod štampe fotografija velikog formata.

U okviru građevine, arhitekture, elektrotehnike i mašinstva plotovanje je neophodno za izradu projektnih crteža, radova, planova i nacrta. Ova tehnika štampe nudi veliku preciznost, pa je njena primena posebno u ovim stručnim poljima veoma česta. U našoj zemlji je moguće naći ovu vrstu štampanja u više gradova, ali štampa na ploteru u Beogradu je najkvalitetnija i moguća u najvećem broju štamparija. 

Da li ste nekad poželeli da napravite jedinstvene tapete ili ištampate željenu sliku na platnu i time na primer uredite trpezariju po svojoj meri? To je upravo jedna od mogućnosti digitalnog štampanja tapeta ili štampe na slikarskom platnu za koje ljudi uglavnom nisu čuli, a mogu biti sjajan način za ulepšavanje vašeg doma.

Digitalna štampa na tabaku 

Metoda digitalnog štampanja na tabaku se koristi za male i srednje tiraže. Najviše liči na ofset štampu, s tim da je za razliku od nje brža. Koristi se za štampanje flajera, vizit karti, brošura,kataloga, a izdvaja je mogućnost naknadne specijalne dorade i izmene, kao što su savijanje, numeracija, perforacija i slično. 

Computer to print – dinamička digitalna štampa

Specifična je po tome što je bezkontaktna vrsta štampanja što znači da joj pritisak nije osnova za prenošenje boje na materijal za štampu. Funkcioniše pomoću ink-jet metode, tačnije štampe sa suvim ili vlažnim tonerom pomoću elektrografije. Kod nje boja ili toner moraju biti naelektrisani da bi se nakon njihovog nanošenja slika zapravo prvi put videla. To znači da relana štamparska forma preko koje se boja prebacuje na podlogu ne postoji, već je u memoriji računara.

Ofset štampa – najrasprostranjenija vrsta štampe

Proizvodi štampani ofset tehnikom su sigurno nekad prošli kroz vaše ruke. Flajeri, katalozi, brošure, knjige, vizit karte – svi ovi predmeti mogu nastati ovom tehnikom štampanja. Njena glavna pogodnost je što je za kvalitet koji nudi veoma povoljna. Posebno s obzirom na to da se njena cena smanjuje što je tiraž veći.

Koristi se više vrsta ofset tehnike, ali su ravna ili indirektna najčešće. Indirektna je zato što se boja prvo prenosi na gumeni valjak, pa zatim na željenu podlogu. Ravna ofset tehnika trenutno pokriva 85% štamparske delatnosti u svetu i samim tim je najrasprostranjenija vrsta štampe. Ona je nastala još početkom 20. veka u Americi i vremenom se menjala i dobijala nove forme u okviru digitalnog poslovanja.

Sito štampa – stara tehnika koja se koristi i u modernom vremenu 

Ova metoda štampanja spada u tradicionalne. Njeni prvi oblici sežu u doba kineske dinastije Song (960–1279 n.e), što nam govori da je kroz istoriju štamparstva doživela velike promene i do danas uspela da istraje kao i dalje aktuelna metoda štampanja.

Tehnika sito štampe ili propusne štampe podrazumeva da se boja potiskuje kroz štamparsku formu od svile koja je zategnuta za drveni ili aluminijumski okvir. Glavna pogodnost ove vrste štampanja je mogućnost štampanja na najraznovrsnijim materijalima i oblicima – staklo, drvo, tekstil, papir, plastika, metal, keramika. Prilagodljiva je različitim oblicima, pa je moguće štampanje čak i na savijenim, sfernim ili cilindričnim predmetima. 

Zbog ovih karakteristika široku primenu našla je u tekstilnoj industriji. Iako je digitalni marketing danas neophodan deo marketinške kampanje jedne firme, klasično reklamiranje je svakako i dalje traženo i podjednako potrebno kako bi se za odredjeni brend lakše čulo. Zato je primena sito štampe za izradu reklamnog materijala na olovkama, upaljačima, privescima i sličnim predmetima takodje popularna.U Srbiji su štamparije u prošlosti bile važan segment kulturnog razvoja zemlje. Najvažnija Državna štamparija bila je u Beogradu, a zatvorena je još 2003. godine. Na prvi pogled možda deluje kao da je štamparstvo u današnje vreme jedan od poslova bez velike perspektive. Kada u obzir uzmete način na koji se štamparska delatnost prilagodila vremenu u kome se poslovanje u velikoj meri prebacilo na digitalno, dolazimo do zaključka da je ovo jedan od retkih zanata koji je zadržao svoje mesto i tu još dugo planira da ostane.

ПретходниKako pripremiti dvorište za zimu
СледећиEffective Solutions For Hooda Math Games Described

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.