Koliko se elektronskog otpada prikupi u Zapadnobačkom okrugu?

Poslednjih godina podignuta je svest o reciklaži sa ciljem da se električni i elektronski uređaji ne bacaju i ne pale po deponijama, već odnose u centre za reciklažu. U Vojvodini tri operatera poseduju dozvolu za skladištenje i tretman otpada od električnih i elektronskih proizvoda. Koliko se takvog otpada prikupi u Zapadnobačkom okrugu, saznajemo u Somboru.

Stari televizori, računari, frižideri, zamrzivači, neispravni monitori i ostali kućni aparati imaju primat u reciklaži elektronskog otpada. Kako se ranije spaljivao na deponijama, poslednjih godina građani i sakupljači ovakvu vrstu otpada donose na otkup somborskoj e-reciklaži, koja ovaj otpad distribuira u glavni reciklažni centar u Nišu.

„Sve je više tih starih televizora sa katodnom cevi i uglavnom se već i novi televizori sa plazma ekranom, LCD ekranom donose se kod nas. Svi smo svedoci da se taj e-otpad ranije spaljivao na deponijama. Uspeli smo da podignemo svest i da edukujemo ljude da ne bacaju taj otpad više po deponijama, već da ga nama predaju, a mi ćemo ga tretirati kako treba, da štitimo ovu našu planetu i životnu sredinu“, kaže Siniša Ajduković, direktor u somborskoj E-reciklaži.

Na godišnjem nivou prikupi se oko 500 tona elektronskog otpada u Zapadnobačkom okrugu.

„Dobili smo integralnu dozvolu od Ministarstva za zaštitu životne sredine, a u procesu smo dobijanja dozvole i za skladištenje elektronskog i električnog otpada. Podneli smo zahtev resornom pokrajinskom sekretarijatu, pa očekujemo da ćemo i tu dozvolu dobiti, a kontejner za adekvatno skladištenje smo već nabavili“, dodaje Ajduković.

Oko 100 pravnih lica i preduzetnika poseduju dozvole za sakupljanje i transport otpada od električnih i elektronskih proizvoda na teritoriji Vojvodine, ističu u Pokrajinskom sekretarijatu za zaštitu životne sredine.

„Na teritoriji AP Vojvodine tri operatera poseduju dozvolu za skladištenje i tretman otpada od električnih i elektronskih proizvoda. Dvanaest operatera poseduju dozvole za skladištenje otpada od električnih i elektronskih proizvoda. Reciklažom ove vrste otpada izdvajaju se sekundarne sirovine kao što je plastika, obojeni metali, guma, papir, karton, gvožđe,i dr., dok se izdvojene komponente koje su po karakteru opasan otpad tretiraju u Republici Srbiji ili se izvoze u inostranstvo. Opasan otpad od električnih i elektronskih proizvoda sadrži materije opasne po zdravlje ljudi i životnu sredinu, kao što su ulja, živa, fosfor, kadmijum, olovo, berilijum, barijum. Ukoliko ove materije, u određenoj količini, dospeju u zemlju i vode mogu trajno kontaminirati životnu sredinu. Zakonom o upravljanju otpadom propisano je da je zabranjeno odlaganje otpada od električnih i elektronskih proizvoda bez prethodnog tretmana“, objašnjava Milka Stojanović, načelnica Odeljenja za kontrolu industrijskih objekata pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine

Reciklažom elektronskog otpada uklanjaju se opasne materije i čuva životna sredina. Građani za recikliranje dobijaju novac, pa je tako cena za jedna uređaj od 10 do 15 dinara po kilogramu u zavisnosti koji kućni aparat se donosi na reciklažu.

Izvor: rtv.rs

ПретходниLajkujte i pomozite maturantima
СледећиSomborka majstor relija, u „Fići“ pobeđivala i muškarce

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.