Kompanija Magna Siting u Odžacima: Štrajk je nezakonit – nema odgovora koliko je radnika na bolovanju

Радници компаније Магна Ситинг у Оџацима прекјуче су обуставили рад на један дан, јер су њихове две колегинице преминуле од Корона вируса. Индустријски синдикат Магне тражи од послодавца тестирање свих радника и, уколико је потребно и прекид производње због, како тврде, повећања броја оболелих.

Радници прве смене компаније Магна у Оџацима нису хтели да уђу у погон и остали су до краја радног времена у кругу фабрике. Овај штрајк упозорења уследио је после смрти две раднице од последица Ковид-а 19. Запослени кажу да је много људи на боловању, али не знају тачан број заражених корона вирусом.

„Немамо тачан број, али знамо да њих много, много људи фали. Плашимо се сви, као безбедно је, али није свеједно. Ми смо на паузама сви заједно, у аутобусима сви заједно. Ту нема никакве дистанце. Људи се плаше, боје се“, каже једна радница Магне.

Индустријски синдикат у којем је хиљаду радника тражио је од послодавца хитан састанак и тестирање свих запослених, а уколико је потребно и прекид рада на 15 дана док не прође епидемија.

Далибор Антанасијевић, председник Индустријског синдиката „Магна Ситинг“ каже : Никоме не иде у прилог да радници не раде, али једноставно мора да се зна шта су приоритети. Ако је приоритет живот, дај да се боримо за живот“.

Пре десет дана , када смо питали Магну колико је радника позитивно, било их је 6. У јучерашњем одговору наводи се да је вирусом ковид 19 од почетка епидемије заражено 16 радника, од којих се петоро потпуно опоравило, десет је у самоизолацији, једна особа је хоспитализована, а две су преминуле.

Такође наведено је и да се све мере заштите редовно спроводе. Овај штрајк сматрају незаконитим, јер није најављен.

У Компанији Магна нисмо добили одговор на наше питање колико је радника тренутно на боловању. Такође у синдикату нам је речено да ни они нису добили одговор на питање да ли ће сви радници Магне бити тестирани на Ковид 19.

Извор: РТВ (Предраг Ћурчија)

ПретходниTRETMAN SUZBIJANJA LARVI KOMARACA
СледећиRoditelji pred teškom dilemom: Slati dete u školu ili ne?

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.