Kompletan vodič za obilazak Soluna

Postoji mnogo razloga da posetite Solun, drugi najveći grad u Grčkoj. Veliki broj hotela u Solunu kao i zanimljivih delova grada za istraživanje, bogata istorija, obilje kulturnih atrakcija, neverovatna hrana i živahna riva samo su neki od razloga da posetite Solun. Ako idete (ili planirate putovanje), lokalni turistički vodiči u Solunu imaju najbolje savete za izlazak, obilazak i izlete u Solun.

Dolazak i odlazak sa SKG-a

Aerodrom Solun nalazi se na 14 kilometara od centra grada i do njega možete doći javnim autobusom. Brza autobuska linija 78 (i 78N noću) povezuje aerodrom sa centrom grada. Karte se mogu kupiti na automatima koji se nalaze u autobusu, a cena karte je 2 evra. Vreme putovanja između aerodroma i grada je 40 do 50 minuta, a autobusi saobraćaju na svakih 30 minuta.

Obilazak Soluna

Jedini javni prevoz u Solunu su javni autobusi, ali oni predstavljaju dobar način za obilazak grada. Postoji gusta mreža autobuskih linija koja povezuje većinu delova grada i predgrađa. Karte koštaju 1 evro kada se kupuju na uličnim kioscima (pertera) ili 1,10 evra kada se kupuju na automatima u autobusima. Karte moraju biti potvrđene u jednoj od specijalnih mašina koje se nalaze u svim autobusima.

Šetnja je odličan način za obilazak Soluna jer su mnoge gradske znamenitosti i atrakcije dovoljno blizu pa ih možete istražiti peške.

Stvari koje bi trebali uraditi u Solunu

Budite kao i lokalno stanovništvo i gledajte košarkašku utakmicu dok ste u gradu. Najniža cena ulaznice je 10 evra, a karte možete kupiti preko interneta. Košarka u Grčkoj postala je popularna zbog košarkašog tima ARIS koji je iz Soluna. Tim ima izuzetnu istoriju i u grčkoj i u evropskoj košarci, posebno 80-ih i 90-ih. Ako ne želite gledati utakmicu ili ako nema utakmica dok ste u gradu, uvek možete posetiti Muzej košarke ARIS, u kojem se nalaze izloženi pehari iz prvog prvenstva 1930. i evropski pehari iz 1993, 1997 , 2003. sve do poslednjeg grčkog kupa 2004. godine. Iznad svakog trofeja na TV ekranu su prikazane utakmice u kojima su ovi pehari osvojeni.

Još jedan način da dobijete pravu sliku kako se živi u Solunu jeste poseta tržnicama Modiano i Kapani. Ove gradske pijace služe kao ukusan uvod u živahnu kulinarsku scenu Soluna. Obe pijace nude pogled (i ukus) tradicionalnih solunskih namirnica i nalaze se jedna preko puta druge. Prošetajte i osetite miris šarenih začina, proizvoda, jela, sireva , maslina i mnogih lokalnih poslastica kao i zanimjivih predmeta. Ovde možete saznati sve o hrani koju grad nudi.

Za svakoga ko je ljubitelj kulture, Solun obiluje zanimljivim muzejima koje možete istražiti. Krenite od Arheološkog muzeja Soluna, koji je podeljen u sedam epoha, od praistorijskog do ranohrišćanskog perioda. Ovo je jedan od najvećih muzeja u Grčkoj i centralni je muzej severne Grčke. Neki drugi muzejski sadržaji koje treba obići uključuju Državni muzej savremene umetnosti, Muzej vizantijske kulture i Muzej kinematografije u Solunu.

Ano Poli (ili Gornji grad) je zatvoren unutar starih gradskih utvrđenja na najvišoj tački grada. Istorijsko područje preživelo je veliki požar 1917. godine, tako da je zadržalo veći deo svoje estetike iz starog sveta i jedno je od najšarmantnijih naselja u Solunu. Provedite neko vreme istražujući uske ulice i uličice ispunjene prelepim otomanskim kućama i tradicionalnim kafanama. Zbog svoje lokacije, Gornji grad je odličan način da se Solun vidi odozgo. Ovde možete stići pešice, ali ako nemate vremena možete koristiti autobus broj 23 koji ide iz centra grada.

Street Mode je godišnji muzički, umetnički i sportski festival koji se u Solunu održava od 2009. To je najveći festival u Severnoj Grčkoj, koji svake godine ugosti više od 40.000 gledalaca. Trodnevni program (obično krajem avgusta) uključuje više od 50 nastupa uživo na više pozornica i DJ setova, kao i street art, street dance,  skejtbording, dečje aktivnosti i još mnogo toga.

ПретходниOsetno toplije, ponegde kiša, do 28 stepeni
СледећиObaveštenje o masovnom maturantskom plesu – projektu „Valcengrad“

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.