Komunalna neopremljenost usporava investicije

Sombor panorama
Фото: Синиша Трифуновић

Investicije velikih stranih kompanija godinama zaobilaze zapadnu Bačku. Interesovanja ima, ali je problem ili radna snaga ili komunalna neopremljenost.

Od 2014. godine priliv stranih direktnih ulaganja je iznosio 12,6 milijardi evra. Planirana vrednost 99 projekata koji su podržani kroz podsticaje je nešto više od milijardu evra, uz otvaranje više od 44 hiljade radnih mesta. Ali na područje Sombora, Apatina i Odžaka stigla je samo jedna takva investicija i to „Magna Seting“ u Odžacima.

Novih velikih investicija posle toga nije bilo.


„Ne mogu da kažem da nismo imali zainteresovanih investitora, koji bi želeli ovde da ulažu, ali nama je problem radna snaga. Budući da Magna zapošljava više od 1.900 radnika potrebe za radnom snagom postoje. Opština Odžaci je u industrijsku zonu uložila više od 150 miliona dinara i postoje svi uslovi za investitotre“, kaže Latinka Vasiljković, predsednica opštine Odžaci.

Velike kompanije nisu zainteresovane ni za ulaganje u Sombor, koji od otvaranja italijanske „Kalcedonije“, pre devet godina čeka fabriku koja bi mogla da zaposli nekoliko stotina radnika. 

U Privrednom savetu Grada Sombora razlog vide u tome što tamošnja industrijska zona još nije komunalno opremljena.

„Primarno je put, vodovodna mreža, kanalizacija, struja. Bez tog resursa, da se ne lažemo, neće niko imati interes da ulaže u projekte koji traju po nekoliko godina. Mi smo firma koja je tri kilometra od centra grada, a još uvek umesto kanalizacije imamo septičke jame. Mnogo je teško nekome objasniti da tri kilometra od centra grada vi nemate kanalizaciju i to je vrlo ozbiljan problem“, kaže Slobodan Lovrić, predsednik Privrednog saveta grada Sombora i privrednika.

Grad Sombor sada gradi komunalnu infrastrukturu u industrijskoj zoni. Trebalo bi da to bude preduslov za nove investicije.

„Sedam hektara je površina industrijske zone. Nije to malo u smislu investicija na ovom terenu, ali smo ostali uskraćeni za odgovor da li će se i ko pojaviti kao zainteresovana strana. Taj odgovor smo potražili, ali nismo dobili“, kaže Lovrić.

Novih velikih, stranih investicija nema ni u Apatinu. Koliko takvi projekti nedostaju i da li će ih uskoro biti, to smo hteli da saznamo u apatinskoj opštini, ali odgovor nismo dobili.

Prosečna zarada u Somboru, Apatinu i Odžacima zaostaje 8.000 dinara za prosekom Srbije. Procene su da svaki dan iz Sombora i šire okoline u Suboticu na posao odlazi oko 500 radnika.

rtv.rs

ПретходниTribina „Životna sredina – gde smo danas?
СледећиSTRUČNI SKUP EPIDEMIOLOGA VOJVODINE ODRŽAN U SOMBORU

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.