Kon ne preporučuje da se škole sada zatvore na dve nedelje

Танјуг (Драган Кујунџић)

Затварање школа на две недеље сада не би смањило ширење корона вируса, јер би у јеку епидемије оне поново почеле са радом, истакао је данас епидемиолог Предраг Кон.

Кон је за ТВ Прва поновио да је за затварање школа ако то буде било неопходно, али да је важно у ком моменту и на који период се то чини.

Кон је објаснио да постоји неколико разлога због којих затварање школа у овом тренутку на две недеље не би довело до очекиваних резултата. Као прво, он је указао на динамику самог епидемијског процеса која не говори у прилог ефикасности ове мере.

Предвиђено време трајања епидемије корона вируса износи минимум шест до осам недеља, чак и без примене адекватних мера превенције, док је у трећој и четвртој недељи очекиван максимални пораст броја оболелих.

Управо због тога затварање школа на две недеље не би довело до жељеног ефекта јер би у јеку епидемије оне поново почеле са радом. Због тога би, како Кон напомиње, једино примерено било затварање школа током читавог периода трајања епидемије вируса, односно до краја школске године.

Са друге стране, у случају изненадне појаве великог броја оболелих, Кон саветује хитно затварање школа.

Каже и да ће поднети оставку на место члана тима Кризног штаба за сузбијање Covid-19 у случају да се донесе одлука о затварању школа на две недеље, а не на шест.

Кон подсећа и на званичан став Европског центра за контролу болести да није доказано да особе које немају симптоме инфекције а којих највише има међу децом, преносе вирус.

Кон напомиње да је у овом тренутку кључно рационално понашање, и апелује на грађане да поступају одговорно према свом здрављу и здрављу особа из њиховог окружења, а у складу са препорукама експерата.

Извор: Танјуг

ПретходниPrati se zdravstveno stanje 12 učenika
СледећиVečeras obraćanje javnosti!

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.