Kon ne preporučuje da se škole sada zatvore na dve nedelje

Tanjug (Dragan Kujundžić)

Zatvaranje škola na dve nedelje sada ne bi smanjilo širenje korona virusa, jer bi u jeku epidemije one ponovo počele sa radom, istakao je danas epidemiolog Predrag Kon.

Kon je za TV Prva ponovio da je za zatvaranje škola ako to bude bilo neophodno, ali da je važno u kom momentu i na koji period se to čini.

Kon je objasnio da postoji nekoliko razloga zbog kojih zatvaranje škola u ovom trenutku na dve nedelje ne bi dovelo do očekivanih rezultata. Kao prvo, on je ukazao na dinamiku samog epidemijskog procesa koja ne govori u prilog efikasnosti ove mere.

Predviđeno vreme trajanja epidemije korona virusa iznosi minimum šest do osam nedelja, čak i bez primene adekvatnih mera prevencije, dok je u trećoj i četvrtoj nedelji očekivan maksimalni porast broja obolelih.

Upravo zbog toga zatvaranje škola na dve nedelje ne bi dovelo do željenog efekta jer bi u jeku epidemije one ponovo počele sa radom. Zbog toga bi, kako Kon napominje, jedino primereno bilo zatvaranje škola tokom čitavog perioda trajanja epidemije virusa, odnosno do kraja školske godine.

Sa druge strane, u slučaju iznenadne pojave velikog broja obolelih, Kon savetuje hitno zatvaranje škola.

Kaže i da će podneti ostavku na mesto člana tima Kriznog štaba za suzbijanje Covid-19 u slučaju da se donese odluka o zatvaranju škola na dve nedelje, a ne na šest.

Kon podseća i na zvaničan stav Evropskog centra za kontrolu bolesti da nije dokazano da osobe koje nemaju simptome infekcije a kojih najviše ima među decom, prenose virus.

Kon napominje da je u ovom trenutku ključno racionalno ponašanje, i apeluje na građane da postupaju odgovorno prema svom zdravlju i zdravlju osoba iz njihovog okruženja, a u skladu sa preporukama eksperata.

Izvor: Tanjug

PrethodniPrati se zdravstveno stanje 12 učenika
SledećiVečeras obraćanje javnosti!

OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.