Kon: Zbog privatnih proslava razmišljamo o ograničenju kretanja

Танјуг (Слободан Миљевић)

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da će sutra na sednici Kriznog štaba svakako biti odlučeno o produženju mera koje već postoje i o eventualnom uvođenju novih.

„S tim što je razrešeno da li će biti novih mera na granicama – hoće, sad je samo tehničko pitanje kako će se to sprovesti. Tako da je to odlučeno“, rekao je on i dodao da će se u Srbiju moći samo uz pi-si-ar test ili samoizolaciju – kućni karantin.

Preko društvenih mreža objavljuju se pozivi za iznajmljivanje prostora za razne proslave i takva privatna okupljanja teško je kontrolisati, pa je veliko pitanje da li je moguće kontrolisati te privatne proslave, rekao je Kon.

„Zato moramo da razmišljamo o ograničenju kretanja“, kazao je Kon za Televiziju Prva.

Kon: Situacija u zdravstvu može se uporediti s ratnim stanjem

Smanjenje broja obolelih u poslednjih nekoliko dana treba da nas ohrabri, ali ne treba da se opuštamo, jer je veliki pritisak na bolnice u Srbiji, naročito na odeljenja intenzivne nege, naglasio Kon.

On je rekao da iako je zdravstveni sistem prenapregnut, da je još više prijema, nego otpusta iz bolnica, ali da funcioniše i da je trenutno veliki broj teških i srednje teških slučajeva, kao i da se situacija u kojoj se nalazimo sa razmenom kadrova u zdravstvu može uporediti samo sa ratnim stanjem.

Kon je napomenuo da bez obzira što je veliki ventil bolnica u Batajnici, još se pacijenti iz Beograda leče i u drugim gradovima Srbije.

„Ovo je vreme herojstva medicinskog sektora. Paralelan se žživot vodi – u jednom je ratno stanje, a postoje i oni koji beže od toga, koji žele da po svaku cenu žive normalu. I tu balans treba pronaći“, rekao je Kon gostujući na TV Prva i istakao da po pitanju smrtnosti od kovida, kada se poredimo sa drugima u svetu, ne treba da se osećamo loše i da je to najvažnije.

On je napomenuo i da treba imati na umu da smrtnost raste kada zdravstveni sistem kolabira.

„Mi po pitanju smrtnosti ne bismo smeli da se osećamo toliko loše, a to je najvažnije. To će vrlo temeljno kasnije da se analizira“, kazao je on.

Kon je rekao da odgovorni za mere traže balans, ali da očigledno nisu našli dovoljno načina da ubede ljude da razmišljaju drugačije.

Napomenuo je da je rasprodaja za Crni petak pokazala kolika je potreba ljudi da pobegnu od svega, opuste se i priušte sebi nešto.

Kon je rekao da je vrlo slična situacija bila u martu kao i sada, idealna za prenos virusa, i da su se tada videli efekti vanrednog stanja.

„Jasno je nama da je to najefektivnija mera. Da li ćemo pribeći tome, to zavisi, mi insistiramo da se sve mere poštuju, kao što je zabrana okupljanja više od pet osoba“, kazao je Kon govoreći o mogućnosti uvođenja policijskog časa za Novu godinu.

Dodao je da je već govorio na Kriznom štabu da takva odluka mora biti odluka čitavog tela, te da je to suština.

„Medicinski deo kriznog štaba insistira na tome da ne bude okupljanja, ako do toga dođe, onda država mora da insistira na merama da se to sprovede“, naveo je on.

Ponovio je da država mora da razreši taj problem, jer se pri ograničenju kretanja govori o kršenju ljudskih prava.

Kon je, komentarišući izjavu Dragana Markovića Palme, koji je rekao da je potrebno napraviti „primirje sa virusom“, rekao da je to nemoguće.

„Sa protivnikom nema primirja, on može samo da se potisne, on je rešio da ostane na planeti i ostaće. Mi jednostavno da dozvolimo sebi da se opustimo i pravimo da ovoga nema mislim da nije mudro. Mislim da gospodin Palma gleda drugi ugao, koji mogu da razumem, potrebno je ljudima da se opuste, ali nije trenutak“, naveo je on na TV Prva.

Govoreći o dolasku vakcine protiv kovida -19, Kon je rekao da je utvrđivanje prioriteta jako dobra, te da kad vakcinacija ne ide po grupama brzo, potrebno je pustiti i ostale da se vakcinišu.

„To je veoma ozbiljan posao, napraviti plan imunizacije“, rekao je on.

On je najavio da će Srbija tokom sledeće godine izaći iz epidemije.

„Sa tom vakcinom će biti lakše, ali i bez te vakcine ćemo izaći iz ovog problema. Ono što je vrlo bitno, da vakcinom što je moguće više podignemo kolektivni imunitet, jer je to najvažnije“, kazao je on.

Kon, kako navodi b92, nije precizirao da li će to biti u toku prve polovine godine ili kasnije, te da ćemo morati da nosimo maske i dalje.

Izvor: Tanjug

ПретходниDabl-dabl Jokića, odličan debi Pokuševskog u NBA
СледећиODRŽANA JAVNA PREZENTACIJA NACRTA ODLUKE O BUDŽETU GRADA ZA 2021. GODINU

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.