Кон: Због приватних прослава размишљамо о ограничењу кретања

Танјуг (Слободан Миљевић)

Епидемиолог Предраг Кон рекао је да ће сутра на седници Кризног штаба свакако бити одлучено о продужењу мера које већ постоје и о евентуалном увођењу нових.

“С тим што је разрешено да ли ће бити нових мера на границама – хоће, сад је само техничко питање како ће се то спровести. Тако да је то одлучено”, рекао је он и додао да ће се у Србију моћи само уз пи-си-ар тест или самоизолацију – кућни карантин.

Преко друштвених мрежа објављују се позиви за изнајмљивање простора за разне прославе и таква приватна окупљања тешко је контролисати, па је велико питање да ли је могуће контролисати те приватне прославе, рекао је Кон.

“Зато морамо да размишљамо о ограничењу кретања”, казао је Кон за Телевизију Прва.

Кон: Ситуација у здравству може се упоредити с ратним стањем

Смањење броја оболелих у последњих неколико дана треба да нас охрабри, али не треба да се опуштамо, јер је велики притисак на болнице у Србији, нарочито на одељења интензивне неге, нагласио Кон.

Он је рекао да иако је здравствени систем пренапрегнут, да је још више пријема, него отпуста из болница, али да фунционише и да је тренутно велики број тешких и средње тешких случајева, као и да се ситуација у којој се налазимо са разменом кадрова у здравству може упоредити само са ратним стањем.

Кон је напоменуо да без обзира што је велики вентил болница у Батајници, још се пацијенти из Београда лече и у другим градовима Србије.

“Ово је време херојства медицинског сектора. Паралелан се жживот води – у једном је ратно стање, а постоје и они који беже од тога, који желе да по сваку цену живе нормалу. И ту баланс треба пронаћи”, рекао је Кон гостујући на ТВ Прва и истакао да по питању смртности од ковида, када се поредимо са другима у свету, не треба да се осећамо лоше и да је то најважније.

Он је напоменуо и да треба имати на уму да смртност расте када здравствени систем колабира.

“Ми по питању смртности не бисмо смели да се осећамо толико лоше, а то је најважније. То ће врло темељно касније да се анализира”, казао је он.

Кон је рекао да одговорни за мере траже баланс, али да очигледно нису нашли довољно начина да убеде људе да размишљају другачије.

Напоменуо је да је распродаја за Црни петак показала колика је потреба људи да побегну од свега, опусте се и приуште себи нешто.

Кон је рекао да је врло слична ситуација била у марту као и сада, идеална за пренос вируса, и да су се тада видели ефекти ванредног стања.

“Јасно је нама да је то најефективнија мера. Да ли ћемо прибећи томе, то зависи, ми инсистирамо да се све мере поштују, као што је забрана окупљања више од пет особа”, казао је Кон говорећи о могућности увођења полицијског часа за Нову годину.

Додао је да је већ говорио на Кризном штабу да таква одлука мора бити одлука читавог тела, те да је то суштина.

“Медицински део кризног штаба инсистира на томе да не буде окупљања, ако до тога дође, онда држава мора да инсистира на мерама да се то спроведе”, навео је он.

Поновио је да држава мора да разреши тај проблем, јер се при ограничењу кретања говори о кршењу људских права.

Кон је, коментаришући изјаву Драгана Марковића Палме, који је рекао да је потребно направити “примирје са вирусом”, рекао да је то немогуће.

“Са противником нема примирја, он може само да се потисне, он је решио да остане на планети и остаће. Ми једноставно да дозволимо себи да се опустимо и правимо да овога нема мислим да није мудро. Мислим да господин Палма гледа други угао, који могу да разумем, потребно је људима да се опусте, али није тренутак”, навео је он на ТВ Прва.

Говорећи о доласку вакцине против ковида -19, Кон је рекао да је утврђивање приоритета јако добра, те да кад вакцинација не иде по групама брзо, потребно је пустити и остале да се вакцинишу.

“То је веома озбиљан посао, направити план имунизације”, рекао је он.

Он је најавио да ће Србија током следеће године изаћи из епидемије.

“Са том вакцином ће бити лакше, али и без те вакцине ћемо изаћи из овог проблема. Оно што је врло битно, да вакцином што је могуће више подигнемо колективни имунитет, јер је то најважније”, казао је он.

Кон, како наводи б92, није прецизирао да ли ће то бити у току прве половине године или касније, те да ћемо морати да носимо маске и даље.

Извор: Танјуг


ПретходниДабл-дабл Јокића, одличан деби Покушевског у НБА
СледећиОДРЖАНА ЈАВНА ПРЕЗЕНТАЦИЈА НАЦРТА ОДЛУКЕ О БУЏЕТУ ГРАДА ЗА 2021. ГОДИНУ

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.