Konkurs Somborskog književnog festivala

logo-somborski-knji-evni-festival
Gradska biblioteka "Karlo Bjelicki" Sombor

Rukopis „Slomljeni triptih“ Strahinje Mlađenovića pobednik konkursa Somborskog književnog festivala!

Rukopis „Slomljeni triptih“ Strahinje Mlađenovića ovogodišnji je pobednik konkursa za drugu knjigu autora mlađih od 35 godina koji organizuje Somborski književni festival i Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“, saopštavaju iz somborske biblioteke.

Na konkurs je pristiglo 20 rukopisa. Žiri, koji je zasedao u sastavu Tamara Babić, Branislav Živanović i Dragan Babić, izdvojio je, najpre, tri rukopisa: “ Monolozi crnila“ Filipa Rogovića, “ Karibu“ Bojana Todorovića i “ Slomljeni triptih“ Strahinje Mlađenovića da bi na poslednjoj sesiji odlučio da na šestom konkursu Somborskog književnog festivala nagradi rukopis „Slomljeni triptih“ Strahinje Mlađenovića.

Nagrada, koja se sastoji iz štampanja nagrađenog rukopisa i diplome, biće uručena tokom Somborskog književnog festivala 2021. godine.

Rukopis „Slomljeni triptih“ sadrži tri obimne priče koje povezuje sličan tematsko-motivski okvir i koje se mogu čitati izdvojeno iz celine, ali i uvezano, kao deo triptiha. To vodi rukopis ka žanrovsko-formalnom određenju zbirke ulančanih priča, hibridnog oblika na granici romana i klasične zbirke kratkih priča, u kojoj autor ponavlja dominantne detalje svog narativa i svaki put im pruža novi sloj značenja i upečatljivosti. Njegovi junaci i njihov unutrašnji svet predstavljaju različite dileme i probleme sa kojima se suočavaju ljudi XXI veka, i stoga je Slomljeni triptih jedan od rukopisa koji se mogu čitati kao dokument o našem vremenu, ali i podsećanje na prošlost čije nas posledice i dalje prate.

Strahinja Mlađenović (Novi Sad, 1991) je osnovne i master studije multimedijalne režije završio na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Za master rad je napisao i režirao dugometražni igrani film Ona je živa. U toku studija je režirao pet kratkometražnih filmova, među kojima su adaptacije pripovetki Danila Kiša i F. M. Dostojevskog, dve celovečernje predstave i dve radio drame, adaptacije priča Gorana Petrovića i Miroslava Antića. Nakon završenih studija je radio dokumentarne i igrane filmove na Kosovu i Metohiji, kao i predstave i kratke filmove u Ljubljani. Objavio je roman LOCUS AMOENUS ili Priča o dečkonji i devojčurku (Matica srpska, 2019).

ПретходниPočinje digitalizacija Sombora
СледећиRaste ekološka svest, zabrana plastičnih kesa u trgovinama stupila na snagu

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.