Korisnici kredita tuže banke zbog nerealnih troškova

Građani uzimaju kredit samo kada moraju, a fizička lica, kojima su naplaćivani troškovi obrade kredita od 2005. godine, ističu da banke nisu imale pravo da im naplaćuju te troškove. Rešeni su da tuže banke kako bi vratili svoj novac. Uporište za ove tvrdnje vide u već donetim presudama u korist korisnika kredita.

Građani kojima su naplaćeni troškovi obrade kredita sa zakonskom zateznom kamatom od dana obrade kredita imaju pravo sudskim putem vrati svoj novac, tvrde Apatinci koji imaju taj problem. Dodaju da su se sami organizovali kako bi podneli tužbe, a do sada im se obratilo oko 300 korisnika kredita iz Apatina i Sombora.

„Troškovi obrade kredita su različiti i zavise od visine obrade kredita, jer nije isto ako je neko uzeo kredit od 200.000 – 250.000 dinara ili 1.500.000 dinara. Do sada, što sam pregledao ugovore, našao sam osnove da građani mogu da tuže, provizija se kreće od 0,5 do 3,8 procenata od mase odobrenog kredita“, izjavio je za RTV Jovica Cvetićanin.

„Nadam se da ćemo dobiti sud, a ja još nisam izračunao koliko ću dobiti. Nadam se da ćemo obračunati zatezne kamate, a kredite smo uzimali ne svojom voljom i iz zadovoljstva nego zbog potreba“.

Poučeni praksom pozitivnih presuda beogradskih sudova, tužbu vide kao realnu opciju, jer banke nisu pokazale želju za vansudsko rešenje potvrdio nam je Jovan Popović.

„Građani koji imaju kredite iz 2005. godine pa naovamo mnogu da tuže, jer kada se primi tužba na sud tada prestaje zastarevanje. Do sada što sam pregledao dokumente ljudima, jako je mali procenat, možda jedan posto je onih koji nemaju pravo na tužbu“ kaže Cvetićanin.

Prema podacima za avgust godine kreditna zaduženost fizičkih lica iznosi 950,4 milijardi dinara. Učešće kredita u BDP-u iznosi manje od 20% i manje je u poređenju sa većinom drugih zemalja u regionu, navode za RTV u Narodnoj banci Srbije.

Narodna banka Srbije je u 2018.g. donela 26, a u ovoj godini – 13 rešenja kojima je bankama naložila otklanjanje nepravilnosti. U 2018. g. je istovremeno izrečena novčana kazna bankama u 20 slučajeva, a u ovoj godini u 12. Naložena je obustava nepoštene poslovne prakse kod dve banke, a u dva slučaja zabranjena primena nepravičnih ugovornih odredaba“,navode između ostalog za RTV u Narodnoj banci Srbije.

Kontinuirano se sprovode kontrole zakonitosti poslovanja banaka postupajući po pritužbama korisnika i kontrolama primene propisa u bankama, rekli su u Narodnoj banci Srbije. Ukoliko se utvrdi nepravilnost, NBS donosi rešenje za otklanjanje te nepravilnosti i najčešće istovremeno izriče novčanu kaznu.

Izvor: RTV (Vesna Milanović)

ПретходниKakva je sudbina kafilerije u Somboru?
СледећиAmerički rak uništava Dunav

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.