Košnica – cirkularna ekonomija kao model preduzetništva mladih

kosnica sombor

Centar za razvoj obrazovanja Planeta i SOŠO Vuk Karadžić Sombor od avgusta ove godine, već treću godinu za redom, realizuju projekat „Košnica – cirkularna ekonomija kao model preduzetništva mladih“.

U okviru projekta u somborskom dnevnom boravku za decu, mlade i odrasle ometene u razvoju, održavane su radno-kreativne radionice na kojima su korisnici programa, zajedno sa edukatorima, izrađivali razne upotrebne i dekorativne predmete: jastuke, podmetače za šerpe, ukrasne kutije od starih novina i kartona, novogodišnje ukrase, a pripreman je i materijal za izradu torbi i kecelja od teksasa. Kako projekat ima i element preduzetništva, svi izrađeni predmeti se prodaju, a prikupljen novac koristi se za kupovinu sredstva za rad Košnice i unapređenje slobodnog vremena korisnika boravka.

Tokom projekta, osim eko-kreativnih radionica, nastaviće se i sa uređenjem prostorija socijalnog preduzeća Košnica i opremanjem sa sredstvima za rad (specijalizovane šivaće mašine, sekači i dr.). Ovaj prostor namenjen je za rad preduzeća, ali i za aktivnosti slobodnog vremena kao što su razne radionice, večeri društvenih igara, druženja itd.

Cilj Projekta „Košnica“ je da lokalna zajednica prepozna važnost uključivanja osoba sa smetnjama u razvoju u preduzetničke aktivnosti, kao i volju da se u nekom narednom periodu podrži otvaranje preduzeća u kome će oni biti radno angažovani i za svoj rad dobijati određeni lični dohodak.

U programu Košnice do sada je učestvovalo više stotina dece i mladih iz osnovnih i srednjih škola i korisnika dnevnog boravka ŠOSO “Vuk Karadžić” Sombor.

Projekat je podržao Grad Sombor u sklopu konkursa za finansiranje programa udruženja u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite.

ПретходниI ove godine zimske čarolije u Somboru
СледећиTakmičarska grupa karate kluba ‘’Somborac’’

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.