Košnica – cirkularna ekonomija kao model preduzetništva mladih

Centar za razvoj obrazovanja “Planeta“  i ŠOSO sa domom “Vuk Karadžić“ iz Sombora godinu dana unazad sprovode projekat „Košnica – cirkularna ekonomija kao model preduzetništva mladih“.

Projekat podrazumeva razvoj preduzetničke kompetencije kod mladih u oblasti zaštite životne sredine, kao i promociju modela cirkularne ekonomije u okviru vannastavnih aktivnosti u školama.

Do sada su  u sklopu projekta održane kreativno-edukativne radionice u svim somborskom osnovnim i srednjim školama, školi u Sivcu i Karavukovu, pri čemu je kroz radionice prošlo preko 300 dece i mladih, zajedno sa njihovim nastavnicima. Radionicama je prethodilo prikupljanje reciklažnog materijala-starog tekstila. Izrađeni upotrebni predmeti plasirani su na prodajnim izložbama kao što su Međunarodni sajam cveća u Somboru, sastanak ekoloških koordinatora programa Eko-škola na Zlatiboru, u Pokrajinskoj vladi u Novom Sadu i dr.


U partnerskoj školi za osnovno i srednje obrazovanje dece i mladih sa domom „Vuk Karadžić“ takođe se kontinuirano održavaju radionice izrade predmeta od reciklažnog materijala, pri čemu se prave predmeti poput ukrasnih kutija, torbi, kecelja koje javna preduzeća i preduzetnici otkupljuju i na taj način se zadovoljava koncept preduzetništva koji ovaj projekat i razvija.

U sklopu projekta oprema se i prostor socijalnog preduzeća mladih sa i bez smetnji u razvoju “Košnica“ u Somboru tj. probavlja se materijal i oprema za rad, te će se gore opisane aktivnosti moći nastaviti i nakon što se projekat formalno završi.

25. marta 2020. u 10časova u prostorijama Centra za stručno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju u Somboru održaće se završna konferencija projekta na kojoj će biti predstavljeni rezultati projekta i primeri dobre prakse kako kroz teorijski tako i kroz praktični deo ovog skupa. Više o ovom događaju biće u nekoj o narednih vesti.

Projekat „KOŠNICA – CIRKULARNA EKONOMIJA KAO MODEL PREDUZETNIŠTVA MLADIH“ u periodu od februara 2019. do marta 2020. godine sprovodi Centar za razvoj obrazovanja „Planeta“ u saradnji sa ŠOSO sa domom „Vuk Karadžić“, a finansira ga Evropska unija u sklopu projekta “ENV.net factoring the environmental portfolio for WB and Turkey in the EU Policy Agenda“ (reference number 2017/394-372). Stavovi izrečeni u ovom projektu nisu nužno i stavovi Evropske komisije. 

ПретходниSomborci ostaju verni čvrstom gorivu
СледећиPojedinačno prvenstvo Srbije u boksu

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.