Košnica – cirkularna ekonomija kao model preduzetništva mladih

Центар за развој образовања “Планета“  и ШОСО са домом “Вук Караџић“ из Сомбора годину дана уназад спроводе пројекат „Кошница – циркуларна економија као модел предузетништва младих“.

Пројекат подразумева развој предузетничке компетенције код младих у области заштите животне средине, као и промоцију модела циркуларне економије у оквиру ваннаставних активности у школама.

До сада су  у склопу пројекта одржане креативно-едукативне радионице у свим сомборском основним и средњим школама, школи у Сивцу и Каравукову, при чему је кроз радионице прошло преко 300 деце и младих, заједно са њиховим наставницима. Радионицама је претходило прикупљање рециклажног материјала-старог текстила. Израђени употребни предмети пласирани су на продајним изложбама као што су Међународни сајам цвећа у Сомбору, састанак еколошких координатора програма Еко-школа на Златибору, у Покрајинској влади у Новом Саду и др.

У партнерској школи за основно и средње образовање деце и младих са домом „Вук Караџић“ такође се континуирано одржавају радионице израде предмета од рециклажног материјала, при чему се праве предмети попут украсних кутија, торби, кецеља које јавна предузећа и предузетници откупљују и на тај начин се задовољава концепт предузетништва који овај пројекат и развија.

У склопу пројекта опрема се и простор социјалног предузећа младих са и без сметњи у развоју “Кошница“ у Сомбору тј. пробавља се материјал и опрема за рад, те ће се горе описане активности моћи наставити и након што се пројекат формално заврши.

25. марта 2020. у 10часова у просторијама Центра за стручно усавршавање запослених у образовању у Сомбору одржаће се завршна конференција пројекта на којој ће бити представљени резултати пројекта и примери добре праксе како кроз теоријски тако и кроз практични део овог скупа. Више о овом догађају биће у некој о наредних вести.

Пројекат „КОШНИЦА – ЦИРКУЛАРНА ЕКОНОМИЈА КАО МОДЕЛ ПРЕДУЗЕТНИШТВА МЛАДИХ“ у периоду од фебруара 2019. до марта 2020. године спроводи Центар за развој образовања „Планета“ у сарадњи са ШОСО са домом „Вук Караџић“, а финансира га Европска унија у склопу пројекта “ENV.net factoring the environmental portfolio for WB and Turkey in the EU Policy Agenda“ (reference number 2017/394-372). Ставови изречени у овом пројекту нису нужно и ставови Европске комисије. 

ПретходниSomborci ostaju verni čvrstom gorivu
СледећиPojedinačno prvenstvo Srbije u boksu

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.