Krivolov višedecenijski problem Gornjeg Podunavlja

Krivolov je višedecenijski problem prisutan na svim vodama. Sportske ribolovce, pecaroše, privredne ribare i upravljača voda na potezu vodotoka Gornjeg Podunavlja kod Apatina muči decenijama.

I jedni i drugi ocenjuju da je ovakav problem potrebno rešiti kroz više aspekata uključujući sve institucionalne mehanizme od korisnika ribolovnih terena do potrošača. Šta se vidi kao rešenje problema, proveravali smo u Apatinu.

Ribočuvari su tokom prošle godine zaplenili 350 mreža u dužini 9.000 metara, kao i brojne alate koje koriste ribokradice, dok su nadležni podneli 22 prekršajne prijave protiv uhvaćenih lica u krivolovu od kojih su većina povratnici.

Ribolovci i upravljač dele isto mišljenje da bi sporstki ribolovci trebali biti i ribočuvari, a dele i zajednički stav oko pitanja: „Da li je zakon blag prema ribokradicama“?

„Na žalost, sudska praksa po tom pitanju je komplikovana,jer po onome što dobijemo od sudskih rešenja, jako je teško krivolov dokazati“, navodi Miodrag Perović, šef Šumske uprave Apatin, ŠG „Vojvodinašume“.

„Na ovom terenu ovde su samo pre nedelju dana uhvaćene tri ili četiri mreže u saradnji sa pograničnom policijom i ribočuvarskom službom Vojvodinašuma“, ističe Milan Ćopić, sportski ribolovac i predsednik USR Bucov.

Krivolov je kontrolisati teško, jer je u najvećem slučaju organizovan. Najčešći je u vreme mresta ribe, u decembru i januaru.

„Ako pogledamo alat koji je zaplenjen, može se računati, mada ne nađemo sve, ali se može reći u proseku da se ukrade oko tri tone ribe“, kaže Velimir Češljević, samostalni referent za ribarstvo ŠG „Vojvodinašume“, Sombor.

Problem ribokrađe otvara pitanje: „Kome ribokradice prodaju plen?

„Zato i kradu ribu da bi je prodali. Ribokradice prodaju ribu ili po restoranima ili na pijacama“, kaže Ćopić.

„U našem komšiluku je to rešeno tako što sportski ribolovci moraju da odrežu leđno peraje ribi, kako bi se sprečilo da riba uhvaćena u krivolovu završi u restoranu“, navodi Perović.

Sprečavanje ribokrađe ribolovci i upravljač voda vide u promeni Zakona koji bi ribolovcima dao veća ovlašćenja u postupanju kada zateknu krivolov i neophodno svedočenje o istom, jer su prijave najčešće anonimne i ne daju efekat.

Izvor: RTV (Vesna Milanović Simičić)

ПретходниNajava Svetosavske svečanosti na Pedagoškom fakultetu
СледећиPredstavljanje romana Marka Tomaša

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.