Krizni štab doneo odluku!

maska

Кризни штаб донео одлуку о укидању важења ковид пропусница; Одлука важи од суботе!

Кризни штаб донео је данас одлуку о ублажавању ковид мера, па се од суботе укида важење ковид пропусница, али и ограничење броја људи у затвореним просторима, пренела је чланица Кризног штаба министарка Дарија Кисић-Тепавчевић.

Кисић Тепавчевић је након седнице Кризног штаба рекла да је забаележено смањење свих параметара, од броја прегледа, до броја хоспитализованих у односу на број потврђених ковид случајева.

Рекла је да су болнице почеле да се враћају нормалном режиму рада, и да су у овом моменту ковид болнице практично новоизграђене за време пандемије Батајница, Нови Сад и Крушевац.

„Све то условило је да се дође до ублажавања свих противепидемијских мера. Од суботе укида се важење ковид пропусница. На скуповима у затвореним просторијама укида се лимит броја особа, и тако ће од суботе сви биоскопи и позоришта моћи да раде по нормалном режиму“, објаснила је она.

Кисић Тепавчевић је рекла да је одлучено да остаје препорука ношења маски у затвореним просторима.

Што се карантина тиче, пренела је да је он и даље на снази у трајању од седма дана.

Када је реч о путницима међународном саобраћају, према њеним речима, мере остају на снази, односно за улазак у земљу обавезни су доказ о вакцинацији, доказ о прележаној болести или одговарајући серолошки тест.

Пренела је и да је препорука Националног комитета за имунизацију увођење додатне бустер дозе, за старије до 18 година четврта доза.

„Та друга бустер доза, може да се добије пет месеци после прве, а односи се пре свега на оне који су под већим ризиком од тежег обољења“, објаснила је Кисић Тепавчевић.

Она је рекла и да је препорука Комитета увођење бустер дозе за вакцинацију деце од 12 до 18 године.

Одредићемо услове за обавезне маске у болницама

Болничка средина је осетљива и када је у питању било која инфекција, те ће се у складу са тим дефинисати услови о мерама у болницама, а које подразумевају обавезно ношење маске, рекла је после седнице Кризног штаба чланица тог тела Дарија Кисић.

Она је одговарајући на питања новинара рекла да они који се налазе у болници имају читав низ обољења, па та група спада у осетљив део популиције и у зависности од процене ризика доносиће се правила.

На питање који услови треба да буду испуњени како би се прогласио крај пандемије, Кисић истиче да докле год је присутан вирус, постоји ризик.

Имајући у виду да је прошло две године, сигурно у наредном периоду нас чека одређивање епидемијских прагова, као и са вирусом грипа – не нестаје већ се сели, и зна се када му је сезона. Корона јесте другачија и сигурно читаво здравствено окружење чека дефинисање прагова да ли се ради о епидемији или не, али све иде у прилог томе да ћемо морати да научимо да живимо са вирусом, очигледно то постаје реалност, објаснила је.

Додала је да је један од параметара на основу кога се одлучује о мерама које у датом треунутку важе и тај који сој је доминантан.

Када су се уводиле пропуснице био је доминантан делта сој и итекако су одиграле улогу у спречавању ширења вируса. Сада, истраживања показују да у нашој популацији нема делте већ је доминантан омикрон, али, све смо узели у разматрање, умирање је и даље значајно, односно док год једна особа умире то је јако битно за све нас, истакла је Кисић.

Када је реч о маскама, оне остају на нивоу препоруке.

Нема санкционисања уколико се не носе, али свако окупљање носи ризик и требало би да, када се налазимо у затвореном простору требало би да носимо маску, поручила је.

Кисић указује на податак да је ношење маске због короне је утицало на то да грипа готово нема.

И даље је најзначајнија мера вакцинација и у том смислу је данашња мера око четврте за пунолетне, односно треће дозе за узраст од 12 до 18 година, јако значајна. Показало се да је вакцина безбедна и да штити у великом проценту од најтежих клиничких слика, рекла је министарка.

Када је реч о посетама геронтолошким центрима, Кисић каже да је преко 95 одсто и запослених и корисника вакцинисано. Пратили смо и пратимо из дана у дан епидемијску ситуацију у геронтолошким центрима и уколико нема ниједног оболелог у установи онда су у контролисаним условима дозвољене посете, закључује Кисић.

ПретходниOd sutra ograničena cena evrodizela i benzina 95 na još 30 dana
СледећиU Srbiji jutros temperature u minusu, sledeće sedmice toplije

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.