Kuća kraj Sombora kao iz bajke

Ono po čemu sigurno znamo da su novogodišnji praznici je novogodišnja rasveta. Već uveliko su ukrašeni trgovi, ulice, jelke, još od novembra, a vi ćete u narednoj priči videti kako jedan salaš, više od jedne decenije, svakog decembra izgleda kao iz bajke.

Ovi kadrovi nisu iz sveta dečjih bajki već kadrovi snimljeni na salašima Nenadić kraj Sombora. A tako bajkovito izgleda kuća Stevana Lazendića. Novogodišnjom rasvetom okićen je svaki deo kuće, dvorišta i prilaza kući. I tako već 15 godina.

„Video sam  to   u Hrvatskoj i odmah sam i sam krenuo sa ukrašavanjem svoje kuće.  Prvo sam ukrasio  prednji deo manje kuće. Onda sam postavio kugle i to je bilo kao pista. Potom sam postavio jelke, ukrasio krovove. Svake godine sve više i više i tako 15 godina“, kaže Lazendić.

Ukrašavanje počinje još u septembru. Prvo od krova, jer potrebno je razvići desetine i desetine metara novogodišnje rasteve. Na svaki deo krova, prozora, zida, ograde.

„Jelke su sve montirane. Skidaju se, leti pregledam šta valja, šta ne valja. Što ne valja drugo stavljam, što valja ostaje. Sada momentalno ima oko 10.000 led sijalica. Dok sam koristio stare sijalice koje su gušće bilo ih je oko 19.000“, kaže Lazendić.

Rasveta se uključuje na katolički Badnji dan, a gasi 15. januara, svaki dan od 17 do 21 sat. A samo za uključivanje i ujednačavanje ritma paljenja i gašenja rasvete treba 40 minuta svaki dan. Ali Stevanu to nije teško.

„Sve zbog dece. Kada vidiš dete da skače, veseli se, smeje se“, kaže naš sagovornik.

Prizor na putu Sombor Gakovo nikoga ne ostavlja ravnodušnim, pa ispred Stevanove kuće svako veče stane po nekoliko vozila čiji vozači, privučeni ovom bajkovitom slikom, stanu da taj prizor bolje pogledaju i fotografišu.

Izvor: rtv.rs

ПретходниSerijal javnih predavanja na Pedagoškom fakultetu u Somboru
СледећиPokloni u pravim rukama!

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.